Најновије вести

Курти очекује да у новембру постане косовски премијер

Председник покрета “Самоопредељење” и кандидат за косовског премијера Аљбин Курти рекао је да очекује да званично преузме управљање владом у новембру.

 

Аљбин Курти је истакао да су се његов покрет и Демократски савез Косова (ДСК) сложили да нова влада има дванаест министарстава.

Најавио је да ће ускоро посетити Северну Македонију и рекао да жели да оствари блиске односе са Албанијом, како би регион постао стабилан.

Београду је поручио да треба да “прихвати реалност да је Косово независно” и да “нормализација односа између Косова и Србије пролази кроз нормализацију саме Србије”.

“Било је покушаја извршења геноцида на Косову. Чак 860.000 Албанаца депортовано је ван Косова у пролецће 1999. године. Преко милион протераних из њихових домова, имамо 20.000 силованих жена, све су живе”, рекао је Курти у интервјуу телевизији Алсат.

Сматра да земље региона треба да сарађују ради чланства у Европској унији.

“Регионалне иницијативе су сигурно потребне, али апсолутно не могу заменити европску интеграцију. Не можемо рећи да нећемо да се интегришемо у ЕУ и да ћемо да учинимо нешто друго међу собом”, навео је Курти.

Подели на: