Најновије вести

Курти писао Трампу и Помпеу: Почињемо да уклањамо таксу 15. марта

Косовски премијер Аљбин Курти пренео је америчком председнику Доналду Трампу и државном секретару Мајку Помпеу да је његова влада посвећена решавању преосталих питања са Београдом, и да ће у том настојању од 15. марта почети са укидањем таксе на производе из централне Србије.

 

У писму Трампу И Помпеу Курти је навео да се односи Београда и Приштине морају решавати у оквиру дијалога, “који би кулминирао узајамним признањем”.

“Верујемо да је ово важан пут за интеграцију Косова у међународну заједницу и постизање историјског споразума који би створио трајни мир, стабилност и безбедност на Балкану. Стога ћемо 15. марта почети да уклањамо таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине које је утврдила претходна влада”, навео је Курти.

У почетку, објаснио је, то ће бити такса на сировине.

“То радимо као израз добре дипломатске воље и као знак наше посвец́ености да блиско сарађујемо са Сједињеним Државама у дијалогу са Србијом. Надамо се да ће наше акције реципрочно да се врате из Београда, од којег очекујемо да уклони све нецаринске баријере у трговини с Косовом и да заустави кампању против признавања Косова”, навео је Курти.

Позвао је САД и ЕУ да успоставе механизме за надгледање и санкционисање “како би се обе стране придржавале обавеза преузетих у складу са садашњим и будућим споразумима”.

Навео је да влада и он, као премијер имају уставни мандат, политичку вољу и законску дужност, као и “потпуну и искључиву одговорност за преузимање, вођење процеса дијалога и представљање Косова на највишем дипломатском нивоу”.

“Радујемо се што ћемо сарађивати са вама, вашим дипломатама и изасланицима, као и са нашим партнерима у Европској унији, на унапређењу овог процеса”, подвукао је Курти.

Обавестио је америчке државнике да нова косовска влада сматра да су односи Косова са Сједињеним Државама од највећег стратешког значаја, као савез заснован на заједничким вредностима и интересима.

“Ваша администрација је већ имала позитиван утицај на западни Балкан, доносећи нову енергију и примењивост у решавању проблема, што смо веома добро прихватили. Радујемо се продубљивању нашег партнерства и заједничком раду са Сједињеним Државама на унапређењу економских прилика, јачању владавине закона, јачању регионалне сигурности, подстицању дијалога између Косова и Србије и другим питањима”, навео је Курти.

Каже да је програм нове косовске владе фокусиран на два главна стуба. Први се састоји у посвећености бескомпромисној борби против корупције и организованог криминала, а други стуб као главни приоритет је економски раст, ширење инвестиција и отварање нових радних места.

Подели на: