Најновије вести

Курти потврдио да се тражи решење за одржавање избора 3. априла на КиМ

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да његова влада још није одлучила о одржавању избора 3. априла и на КиМ, али да заједно са амбасадорима земаља Квинте и ЕУ покушавају да пронађу решење, тврдећи оно “не би требало да наруши државност и уставност Косова”.

 

 

Курти је рекао да је Приштина изнела свој став да, с једне стране, не треба да спречава Србе на Косову који, осим што имају држављанство Косова и Србије, имају право гласа.

“Али са друге стране уставност, закон на Косову, Резолуција од 15. јануара, обавезују нас за основу сваког решења које ћемо предузети у будућности”, рекао Курти медијима на албанском у Приштини.

Навео је да је у контакту са амбасадама земаља Квинте и ЕУ у Приштини како би сагледали које је решење могуће предузети а “не кршити државност, уставност, владавину права и резолуцију”.

“Наћи ћемо решење за ово и сматраћемо да то решење подразумева добру вољу. Не желимо да се било ком грађанину Косова који има држављанство Србије одузме право гласа”, рекао је Курти.

Оценио је да ће састанке са председником Србије бити теже организовати него раније.

“Верујем да је ситуација тежа него икад, зависи од тога када добијемо позив из Брисела, али после руске инвазије на Украјину и шокантне војне агресије Кремља на народ Украјине који води беспоштедни ослободилачки рат, у ком случају смо изразили спремност да примимо 20 новинара и 5.000 избеглица, али смо се придружили и санкцијама САД и ЕУ, док је Србија практично стала на страну Руске Федерације. Састанци су у много тежој ситуацији него прошле године. Европа је у рату”, тврди Курти.

Подели на: