Најновије вести

Курти потврдио спор са ДСК око места косовског председника

Председник покрета Самоопредељење Аљбин Курти изјавио је да се његова странка залаже за коалициони споразум са Демократским савезом Косова без дотицања места косовског председника, истакавши да та позиција представља “јединство народа” на Косову.

 

“Иако знамо да ће питање председника бити под нашим мандатом и ми као политички субјекти ћемо морати да будемо ангажовани, изразили смо уверење да је боље затворити питање владе пре него што се било које питање отвори око председника”, рекао је Курти у интервјуу за Дојче веле.

Подсетио је да косовски устав предвиђа да “председник представља јединство народа”, те да то није једноставна ствар.

“Тачно је да постоје потешкоће, али верујем да ћемо обостраним поверењем и посебно великом жељом за променама на Косову то превазићи у наредним данима”, навео је Курти и додао да између две странке постоји договор о министрима.

“Договорили смо се да имамо два потпредседника владе, првог потпредседника владе из ДСК, другог потпредседника владе из Самоопредељења. Договорили смо се да имамо пет министарстава, а два додатна министарства из мањина. Дакле, имамо укупно дванаест министара. Према Уставном суду и Уставу аутоматски нам припада место шефа скупштине, али смо показали спремност да разговарамо и о овом месту”, објаснио је Курти.

Курти се синоћ у Приштини састао са председником ДСК Исом Мустафом али још нису усагласили коначан коалициони споразум.

Договор је да наредних дана интензивирају разговоре.

Подели на: