Најновије вести

Курти преузео дужност премијера: Приоритет су мере против ковида 19

Аљбин Курти званично је преузео дужност премијера од Авдулаха Хотија, који је косовском владом управљао годину дана. На првој седници владе Курти је изјавио да су приоритет мере против ковида, и здравствено и финансијски.

 

Аљбин Курти и нова влада са 15 министарстава изабрани су синоћ на седници скупштине у Приштини.

Курти и његов министарски кабинет добили су подршку 67 од 120 посланика косовског парламента.

Курти је на првој седници владе изјавио да је њен приоритет у овом тренутку велика здравствена криза и да треба предузети хитне мере за смањење нових случајева заразе и смртних случајева као последица ковида-19.

Према његовим речима, уравнотежење броја оболелих и умрлих требало би да се уради кроз конкретан план.

“То захтева рад и резултате што је пре могуће. Ишод овог кабинета зависи од посла којим се бавимо и тима који водимо. Из моје канцеларије сваки пут ће бити сарадње, али и акције. У наредним данима очекујем да свако од вас изнесе конкретне предлоге које сте идентификовали током године. Сада је време да грађанима докажемо да смо заслужни за заузете ставове”, рекао је Курти.

Рекао је да морају да се предузму хитне мере како би се зауставили финансијски губици.

“У јавним предузећима требало би да се изврше ревизије и процене учинка, где би требало спречити прекршаје, али и успостављање менаџмента који има управљачку визију”, навео је Курти.

Најавио је да ће ове недеље одржати радни састанак кабинета и направити план рада.

Курти је у понедељак током свог експозеа у косовској скупштини рекао да се залаже за дијалог са Београдом ради решавања отворених питања и да су у Приштини прихватили компромис применом плана Мартија Ахтисарија.

Лидер Самоопредељења је истакао да се залаже за дијалог са Београдом који адресира постојеће проблеме, а не дијалог који ствара нове.

“Без признавања реалности независног Косова и без признавања истине од стране Србије, не може бити нормализације односа између два народа и две земље”, рекао је Курти.

Подели на: