Најновије вести

Курти: Размена територија пропала, али идеја веома жива у Београду

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тврди да је размена територија мртва као пројекат, али да је као идеја жива у званичном Београду.

 

 

Курти је у интервјуу за Ал Џазиру, а говорећи о дијалогу Београда и Приштине, нагласио да никада не би прихватио размену територија, преноси приштински Кљан Косова.

“Размена територија није решење. Она би погоршала ствари. Ја желим демократско и мирно решење, а размена територија је пут који нас води у сукобе 90-их и то не би остао сукоб само између Косова и Србије, већ би се проширио и на Западни Балкан”, рекао је Курти.

Он је додао да му се не свиђа начин вођења политике када председници или премијери “мисле да су средњовековни монарси и територију државе сматрају приватним власништвом”.

“Пројекат територијалне размене коначно је пропао, али идеја није мртва и веома је жива у Београду, јер суседне земље попут Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова и Северне Македоније које нису интегрисане у ЕУ, Београд сматра привременим државама и, имитирајући Русију и жели да ојача своје факторе у суседним земљама као сателитским префектурама како би суседи постали нефункционални, али је мало вероватно да ће се то догодити са Косовом”, рекао је Курти.

Он тврди и да ће “Косово ојачати као држава са функционалним институцијама, изаћи из економске кризе и кретати се ка Западу” и наглашава да Косово тежи уласку у НАТО и ЕУ.

Курти је рекао да ће се интеграција косовских Срба догодити кроз економију, а Београд, каже, представља препреку томе пошто их “користи за своје хегемонистичке циљеве”.

Подели на: