Најновије вести

Курти спреман за Брисел, али за ЗСО каже да је противуставна

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да је спреман да отпутује у Брисел на дијалог кад год га позове високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борељ, тврдећи међутим, да би формирање Заједнице српских општина било у супротности са Уставом и да “нема потребе за Заједницом која повећава тензије и нарушава односе”.

 

 

Желимо дијалог ради договора, а не дијалог ради дијалога. То значи споразуме као договор за наше односе, какве ће односе Приштина имати са Београдом, сматрамо да треба да буду нормални, дефинитивно усредсређени на међусобно признање. То је јасан, прецизан и добар пут за који смо, наравно, изнели своје ставове, али и наш конструктиван приступ”, рекао је Курти на конференцији за медије након седнице владе.

Два дана након што је о наставку дијалога разговарао са Мирославом Лајчаком и Габријеом Ескобаром, рекао је како “верује да је Србима на Косову потребна правда на делу”.

“Исто као као и Албанцима, Турцима, Бошњацима, Ромима, Египћанима, Ашкалијама, свим грађанима, а не удружења која подижу тензије и ремете наше односе и усрећују некога у Београду”, навео је Курти а пренели медији у Приштини.

Тврди, како су пренели медији у Приштини, да формирање ЗСО “никада није био захтев косовских Срба”.

“Они желе правду и запослење. Потребно је разликовати захтеве који долазе одоздо и који имају демократски и социјални карактер, од захтева који долазе одозго и који имају недемократски и хегемонистички карактер. Дакле, Влада Косова је посвећена да се поштује и у потпуности спроводе уставност и законитост на целој територији Косова. За све захтеве косовских Срба ја сам њихов премијер”, рекао је Курти.

Подели на: