Најновије вести

Курти у скупштини о новој влади: Спреман сам да водим дијалог са Београдом

Четири месеца након одржавања ванредних парламентарних избора на Косову и Метохији данас би требало да буде изабрана нова влада у Приштини. Мандатар за састав владе Аљбин Курти предлаже састав свог кабинета о коме ће посланици гласати.

 

Аљбин Курти је у уводном излагању представљајући програм нове владе изнео неколико приоритета. Са Србијом ћемо применити потпуни трговински реципроцитет, рекао је мандатар за састав владе.

“Спреман сам да у потпуности водим дијалог са Београдом, створићу тим који ће се посветити томе”, нагласио је Курти.

Предложио је и лустрацију у свим секторима коју треба спровести у року од 24 месеца.

Најавио је да ће војна служба бити обавезна и трајаће три месеца.

“Бићемо влада која ће кажњавати ратне злочине и агресију, припремићемо закон који ће се бавити почињеним ратним злочиним и агресијом”, рекао је Курти.

Курти ће, како каже, на основу међународних закона и права “припремити тужбу против Србије за ратни злочин, геноцид и агресију”.

Додао је да ће извршити припреме друштва за учлањење у НАТО и обећао да ниједан појединац нити компанија “неће бити јачи од државе”.

Током представљања програма, посланица Демократске партије Косова је Куртију на ревер окачила значку са заставама Косова и Албаније.

Нови сазив владе, како је најаваљено, неће подржати Српска листа, Демократска партија Косова, Алијанса за будућност и Социјалдемократска иницијатива НИСМА.

За разлику од владе у оставци коју је водио Рамуш Харадинај са 22 министарства, влада коју ће предложити Аљбин Курти имаће седам мање. Дванаест министарстава поделиће Демократски савез Косова и покрет Самоопредељење, док ће три припасти мањинама. Срби очекују да им припадну два министарства. Петнаест министара у будућој влади имаће 33 заменика.

Подели на: