Најновије вести

Курти: Уједињење са Албанијом кад постанемо успешни, дијалог није најважнији

Уједињење са Албанијом, једнога дана, у будућности, видим као успех Косова, каже у интервјуу за “Дојче веле” Аљбин Курти, мандатар за састављање косовске владе. Дијалог са Србијом, додаје, неће бити први приоритет.

 

Аљбин Курти каже да је “граница Косова и Aлбаније” није албанска већ, као је рекао, српска и југословенска граница.

“Приближавање, интеграцију и уједињење са Албанијом – једнога дана, у будућности – ја не видим као резултат неуспеха државе Косово, већ као њен успех. Али ову земљу морамо најпре да начинимо успешном”, навео је Курти.

Како је рекао, албански народ и даље пати од трауме због Лондонске конференције из 1913. године, када је тадашњи британски министар спољних послова Сер Едвард Греј казао: “Нанели смо велику неправду Албанији како бисмо одржали мир у Европи.” Није прошло ни годину дана, избио је Први светски рат”.

Поручио је да приближавање Приштине, интеграција и уједињење са Албанијом ни у ком случају неће бити спроведено оружаним, недемократским и противуставним средствима.

Међутим, како је истакао, први задатак је “изградња косовске државе”.

Тежиште ће бити на привреди и правди. Један од приоритета ће бити и дијалог са Србијом, али он неће бити наш главни приоритет. Главни фокус ће бити на правди и запошљавању, навео је Курти.

Што се тиче односа са Србијом, договорили смо се да морамо да се састанемо са наследником госпође Могерини, Жозепом Борелом, високим представником ЕУ за спољне послове и безбедност, како бисмо размотрили припрему будућег дијалога заснованог на јасним и прецизним принципима. Не смемо поново да закажемо, каже Курти.

Наводи да је током шестогодишњег дијалога од 2011. до 2017. већ закључено 33 споразума са Београдом.

“Важно је проверити колико је њих спроведено, како бисмо из тога могли да извучемо поуку за будућност”, додаје Курти.

Према његовим речима, Самоопредељење је са Демократским савезом Косова постигао договор да се стопроцентне царинске замене за политички, економски и политичко-трговински реципроцитет са Београдом.

Курти пoонавља да Приштина прво захтева реципроцитет, а онда укидање такси.

Тврди да су амбасадори земаља Квинте (САД, Немачка, Француска, Италија, Велика Британија, прим. Ред.) на Косову позвали Србију да обустави кампање против признавања Приштине, као и против чланства косовских власти у међународним организацијама.

Како каже, Београд прави кораке уназад наводећи речи александра Вучића да је недавно најавио да ће спречити приступање Косова у Унеско.

На питање да ли се слаже да је потребом да се што пре постигне компромис, Курти цитира речи Ибрахим Ругове из интервјуа за немачке медије.

“Он је независност назвао компромисом. По завршетку сукоба смо имали други компромис: Ахтисаријев план, који има много недостатака и који нас и дан данас спречава да изградимо демократску државу. Сада Србија тражи нови компромис. То је тактика по систему: узми шта можеш и остани незадовољан, како би добио још више, закључује Курти.

Подели на: