Најновије вести

Курти: Увек сам спреман да се састанем с Вучићем, Београд тражио одлагање сусрета

Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да је увек спреман да отпутује у Брисел на састанак са председником Србије Александром Вучићем, али да Вучић стално одлаже састанак, јер не жели да се дистанцира од руског председника Владимира Путина, преноси Коха.

 

Курти је додао да би састанак са Вучићем у Бриселу могао да буде одржан крајем августа.

“Увек сам спреман да отпутујем у Брисел, на следећи састанак, а планирано је да се такав састанак одржи 19. јула, али није одржан пошто је званични Београд то одбио и тражио одлагање за више од месец дана. Надамо се да би могао да буде одржан крајем августа. Прошло је скоро четири месеца откако су одржали изборе, а они и даље неоправдано одлажу. Не желе да се дистанцирају од деспотског председника Путина. Они не желе да уводе санкције Москви, стога не конституишу Скупштину, не формирају Владу. Косово је увек било конструктивно и посвећено са сваким својим званичником. Блинкен је тражио да и даље будемо такви. Београд ради против пријатељских споразума”, рекао је Курти у интервјуу за “Глас Америке” .

Како преноси Газета експрес, Курти је рекао да прихвата да су односи са Србијем нису нормализовани и да их треба нормализовати кроз дијалог и свеобухватан споразум фокусиран на међусобно признање.

“Нисмо негирали разговоре, али Косово треба да буде странка а не тема. Истовремено, признајемо да односи са Србијом нису нормални и желимо нормализацију односа. А нормализација се врши кроз дијалог, који се врши кроз правно обавезујући споразум фокусиран на међусобно признање. Овде имамо потпуно разумевање са секретаром Блинкеном”, рекао је Курти.

Косовски премијер и данас борави у Вашингтону, након јучерашњег потписивања споразум са америчком компанијом Миленијум челенџ корпорејшн, а током посете САД заједно са председницом Вјосом Османијем, састао се и са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

Курти је за Глас Америке рекао да је сусрет са Блинкеном прослава добрих односа Косова и САД, који, према његовим речима, улазе у нову фазу, такође као резултат регионалних и глобалних дешавања.

“Са секретаром Блинкеном смо разговарали о томе да је императив да продубимо наше одличне односе уз економску сарадњу и повећање трговинске размене. Такође, пољопривреда и одбрана су две области у којима желимо да повећамо сарадњу. Сусрет са Блинкеном је био срдачан, то је прослава уласка наших односа у нову фазу. Америчке инвестиције на Косову ће наставити да расту, изазови у региону су све већи”, рекао је Курти.

Подели на: