Најновије вести

Курти за Велт: Повећати број припадника Кфора, као и број немачких војника

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, у интервјуу за немачки дневник “Велт”, заложио се за повећање броја припадника Кфора на КиМ, као и за већи број немачких војника него до сада што би, како је рекао, помогло Приштини, јер “доприноси одвраћању од претњи из Србије и Русије”.

 

 

Кфор би нам могао помоћи да даље изграђујемо сопствене безбедносне структуре и способности, рекао је Аљбин Курти.

“Повећали смо одбрамбени буџет за 52 одсто, наше националне безбедносне снаге броје 5.000 припадника и 3.000 резервиста. Али око Косова има 48 српских војних база”, рекао је Курти.

Поновио је тврдње да “Србија и Русија тесно војно сарађују и да је због претње из Србије и Русије хитно потребно да се повећа број НАТО војника на Косову”.

На питање о недавним мерама у вези увођења улазно-излазног документа за носиоце српских личних карти, као и пререгистрације возила, Курти је рекао да су те мере први пут примењене 1. августа и да је тада, каже, без проблема, издато 2.679 улазно излазних докумената.

Курти је навео да ће те мере спровести од 1. септембра “на неодређено време”. “Али, спреман сам да Александру Вучићу испружим руку – ако Србија прихвати да одустане од граничних контрола онда ћемо и ми то урадити и онда 1. септембра неће бити нових правила”, рекао је Курти.

Указао је да ће Приштина током јесени или зиме, најкасније до Божића ове године, поднети захтев за кандидатуру за чланство у ЕУ и рекао да верује да ће захтев бити прихваћен, јер је, тврди, “Косово на Западном Балкану највише продемократска и прозападна земља”.

Рекао је да Приштина, кроз Споразум о стабилизацији и придруживање, има добре везе са ЕУ, те навео да је, угрожена безбедност европског континента, после неоправданог напада Русије на Украјину, угрожена, па би, каже, “било важно да Европа у Косову има стабилног партнера на Западном Балкану”.

“Било би важно да се неко са утицајем у ЕУ подигне и каже – до 2030. треба свих шест земаља Западног Балкана да постану чланице ЕУ. То нам је већ 2003. обећано. Нико не мора имати страх од нас, јер свих шест земаља има заједно 18 милиона становника, што је величина Холандије”, рекао је Курти.

Подели на: