Најновије вести

Курти: ЗСО би била нека држава Србије унутар Косова

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је да је против формирања Заједнице српских општина наводећи да би та заједница “била нека држава Србије унутар Косова”.

 

 

Они (Београд) би желели да Косово не буде држава, они би желели Заједницу српских општина која би била нека држава Србије унутар Косова. Њихов циљ је деструктиван, они не желе ништа за косовске Србе него желе нешто против нас”, сматра Аљбин Курти.

Курти је у интервјуу за Н1 БиХ рекао да би Београд прво признао тзв. Косово да жели ЗСО и да Србија “жели ЗСО да Косово не функционише”.

Курти је такође рекао да се због “горког искуства” из Босне и Херцеговине у Приштини неће допустити формирање Заједнице српских општина, јер Приштина не жели да Србија “копира модел” Републике Српске.

“За нормализацију односа треба да имамо међусобно признање у центру договора. Ако Београд каже да се то неће десити, онда су они против договора. Косово неће дозволити Републику Српску унутар Косова и знамо веома добро да је то што Србија жели. Имамо горко искуство из БиХ и веома смо пажљиви да Србија не копира тај модел на Косову”, рекао је Курти.

Такође је рекао да споразум и договор Приштине и Београда неће бити лак, али да треба дати шансу дијалогу. На питање зашто говори да ће споразум бити до пролећа, он одговара да је “пролеће довољан период да најзад направимо нормализацију односа, ако имамо ту добру вољу”.

Подели на: