Најновије вести

Лајчак: Дијалог Београда и Приштине нема алтернативу

Министар спољних послова Словачке и председавајући Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Мирослав Лајчак наводи да су стабилност и напредак Србије и региона уско повезани са проналажењем компромисног решења са Приштином, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

 

Мирослав Лајчак наглашава да дијалог нема алтернативу, и подвлачи да је неопходно да Приштина повуче таксе како би се превазишла садашња ситуација и наставио дијалог.

Ана Брнабић је када је реч о наставку дијалога, истакла да Приштина једностраним потезима наноси штету, како свим грађанима на територији Косова и Метохије, тако и читавом региону, угрожавајући његову стабилност.

Наглсила је да ће Србија у оваквој ситуацији наставити да се понаша конструктивно и одговорно,

Истакла је да је Србија веома задовољна сарадњом са Мисијом ОЕБС-а и посебном пажњом коју Словачка током свог председавања посвећује региону Западног Балкана, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Доброј сарадњи са ОЕБС-ом, према речима премијерке, доприносе и одлични односи са Словачком, о чему сведочи и недавна успешна посета председника словачке владе Петера Пелегринија Србији.

Лајчак је нагласио да је будућност Србије и региона у Европској унији и изразио чврсту подршку српској влади за наставак реформи.

“Словачка ће, као пријатељска земља, наставити да пружа помоћ и подршку Србији на њеном европском путу”, истакао је Лајчак.

Говорећи о европским интеграцијама, премијерка је навела да је европска перспектива суверена и стратешка одлука Србије која има за циљ целовиту промену друштва у складу са европским стандардима и вредностима.

Председавајућег ОЕБС-а је известила и о реформама у области правосуђа, које су, према њеним речима, спроведене транспарентно и по први пут уз озбиљну и темељну јавну дебату.

Подели на: