Најновије вести

Лајчак: ЕУ само посредује, стране да одлуче о агенди

Учесници у наставку дијалога Београда и Приштине, идуће недеље, чуће од ЕУ да две стране саме одлучују о параметрима, агенди и ишоду којим се иде у тим разговорима, најавио је изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак. Лајчак је, у оквиру дискусије на Евроспком форуму Вахау, на тему Западног Балкана, рекао да је ЕУ посредник у дијалогу, који осигурава само да договор буде у складу са европским вредностима.

 

Тај процес има везе са европским процесом. Ми нисмо ту само да сервирамо кафу, већ да осигурамо да се два партнера приближе ЕУ, објаснио је Лајчек.

Лајчак је подсетио да пре Бриселског споразума Приштина није могло да учествује у међународним форумима, није имала међународни позивни број, није могло само да убира порезе.

“Дијалог је пут за решавање проблема и зато је потребран и у будућности. Идуће недеље имаћемо први сусрет Аљбина Куртија и Александра Вучића. Очекујемо да се усагласе око напретка процеса”, објаснио је Лајчак.

Рекао је да се процес мора завршити нормализацијом односа Београда и Приштине.

Европска перспектива Западног Балкана
Лајчак је рекао да нико, 2003. након Самита у Солуну, није ни помислио да ће 18 година касније и даље земље региона бити изван ЕУ.

Статус кво не доприноси напретку на путу приближавања ЕУ”, нагласио је Лајчак.

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг указао је да је процес приближавања Западног Балакна изгубио на динамици и да се мора радити како би се вратио елан, јер је то геополитичка потреба.

Истакао је да је у европском интересу да земље Западног Балкана постану чланице.

Шеф словеначке дипломатије Анже Логар рекао је да је Западни Балкан предворје ЕУ, и да нико не жели да испред куће простор припада неком другом.

“Зато смо се одлучили да у приоритете председавања ЕУ уврстимо неформални Самит о Западном Балкану у октобру, који би требало редовно да се одржава”, подвукао је он.

Претходно је гувернерка аустријске покрајине Доња Аустрија Јохана Микл-Лајтнер поручила да ЕУ без Западног Балкана није комплетна и поручила да поглавља морају бити отворена и одрађена.

Подели на: