Најновије вести

Лајчак и Ескобар са званичницима у Београду

Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар наставили су посету Београду састанцима са председником скупштине Ивицом Дачићем и министром спољних послова Николом Селаковићем.

 

 

Специјални представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар јуче су се састали са председником Александром Вучићем, а пре тога су били у Приштини.

Данас их је угостио председник Народне скупштине Ивица Дачић, а разговарали су о предстојећим изборима.

Дачић је истакао уверење да ће избори бити организовани и на територији Косова и Метохије и замолио да ЕУ и САД искористе свој ауторитет како би извршили утицај на приштинске власти да то омогуће, саопштено је из Кабинета председника Скупштине.

Када је реч о питању Косова и Метохије, Дачић је навео да се Србија залаже за проналажење компромисног решења и да је једини пут за то дијалог, на који је Београд увек био спреман.

Лајчак је рекао да заједничком посетом са помоћником америчког државног секретара желе да покажу целом региону да ЕУ и САД имају исту визију за Балкан, а то је чланство у Европској унији.

Нагласио је да је “дијалог једини процес за нормализацију односа Србије и Косова” и истакао да се након избора отвара простор за његово интензивирање.

Како се наводи, Ескобар је потврдио важност заједничке посете Београду и Приштини и истакао да САД желе да пошаљу јасну поруку да будућност читавог региона виде у ЕУ.

“Дијалог уз посредовање ЕУ је једини механизам који САД подржавају у решавању отворених питања”, рекао је Ескобар, истичући спремност САД да пруже неопходну помоћ и подршку.

У вези са формирањем Заједнице српских општина, Лајчак и Ескобар су рекли да су у свим разговорима које су имали у Приштини послали јасну поруку да ЗСО мора бити формирана, као и да све што је договорено дијалогом мора бити спроведено.

Лајчак је истакао да је позиција ЕУ да избори треба да буду организовани и на Косову и да је о томе разговарано током посете Приштини.

Са Селаковићем и о регионалним питањима
Шеф српске дипломатије Никола Селаковић им је на састанку поручио да је Србија чврсто на путу евроинтеграција, да је у потпуности посвећена реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва, као и да се нада да ће такво опредељење бити и валоризовано отварањем преговарачких кластера.

Селаковић је истакао и искрену посвећеност регионалној сарадњи, очувању стабилности и дипломатском решавању отворених питања, објаснивши да су мир и стабилност највиши интерес Србије и услов наставка њеног напретка.

Саговорници су размотрили низ регионалних питања, а Селаковић је истакао да је Србија доследна у немешању у унутрашња питања суседних држава и чврста у ставу да је све несугласице потребно решавати демократским политичким дијалогом, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

И Селаковић је рекао да је Београд спреман за дијалог са Приштином, као и да је испунио готово све обавезе из дијалога, док Приштина, ни скоро девет година након постизања Бриселског споразума, није испунила његов главни део, а то је формирање Заједнице српских општина.

Министар је саговорницима захвалио на личном ангажовању у том процесу, али и упозорио на опасност од сталних настојања Приштине да једностраним потезима обесмисли дијалог и дестабилизује регион.

Подели на: