Најновије вести

Лајчак: Напад на косовску полицију додатно наглашава неопходност дијалога

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је данас да напад на косовску полицију додатно наглашава неопходност превентивне дипломатије и дијалога.

 

 

По повратку из Њујорка јутрос, дочекала ме шокантна вест о нападу на косовске полицајце на северу Косова. Такав кукавички чин насиља је дубоко забрињавајући и противан је самим принципима мира и сарадње”, поручио је Лајчак на свом налогу на Фејсбуку.

Сумирајући активности протекле седмице, Лајчак је навео да да је разговарао са партнерима из САД како би се пронашао ‘пут напред’ у дијалогу између Београда и Приштине.

Он је нагласио да је јучерашњи напад на КиМ додатно показао колико је важна превентивна дипломатија и дијалог.

“Овај ужасни напад додатно наглашава неопходност превентивне дипломатије и дијалога, наглашених у протеклој седмици, када сам учествовао на Генералној скупштини УН у Њујорку”, истакао је Лајчак.

Он је навео да је разговарао са шест председника земаља Западног Балкана и високим званичницима УН о регионалној динамици, као и да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ био домаћин традиционалног ручка за Западни Балкан, на којем су усклађене ‘наше поруке за ову седмицу на глобалној сцени’.

Подели на: