Најновије вести

Лајчак: Наставак дијалога следеће недеље, надам се финализираном аранжману

Нова рунда дијалога Београда и Приштине одржаће се у Бриселу током следеће недеље, најавио је специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак. Надам се да ће уследити финализирани аранжман, каже Лајчак. Истиче и да договор две стране постоји, те да се више не може поништити.

 

 

Специјални изасланик Европске уније (ЕУ) за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је да ће следеће недеље у Бриселу бити одржан нови састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине на којем ће се разговарати о питању употребе динара на Косову и Метохији.

Лајчак је изразио наду да ће то бити “финализирани аранжман” на основу идеја ЕУ

Током форума “ЕУ се сусреће са Балканом” у Софији позвао је на примену Охридског споразума, а када је реч о питању забране употребе динара на КиМ, рекао је да је ЕУ током претходног састанка на нивоу главних преговарача Београда и Приштине 4. априла у Бриселу представила своје идеје, које су прихватиле обе стране.

“Тако да ћемо се састати следеће недеље и надамо се да ћемо финализирати аранжман на основу идеја које је представила ЕУ”, рекао је Лајчак.

“Разговори конструктивни”
Подсетио је да су у последњих пет недеља одржана четири састанка делегација Београда и Приштине на којима се разговарало о питању употребе динара.

“Следеће недеље ће бити још један састанак. Поново смо се нашли у ситуацији да морамо да се носимо са последицама одлуке, а не да расправљамо пре доношења одлуке”, рекао је Лајчак и нагласио да ЕУ жели да буде сигурна да “нису људи ти који ће плаћати цену” због одлука такозване Централне банке Косова о забрани употребе динара.

Оценио је и да су разговори конструктивни.

“Обе стране долазе и атмосфера је конструктивнија него иначе. Рекао бих да постоји напор да се нађе решење”, оценио је Лајчак.

“Процес је ролеркостер са периодима нормализације и управљања кризама”
Специјални изасланик ЕУ сматра да је, од свих процеса на Западном Балкану, нормализација односа између Београда и Приштине највише стратешки процес јер, како је навео, утиче на цео регион.

Лајчак је процес назвао ролеркостером и у том смислу навео да су постојали периоди нормализације, као и управљања кризама, а као пример навео је и насилне сукобе на КиМ у мају прошле године и догађаје у Бањској у септембру.

Истовремено је указао на постизање споразума у фебруару и марту прошле године, односно на Охридски споразум који је, како је рекао, “путоказ на путу нормализације” односа две стране.

“С тим више не треба да постављамо питање шта треба да се уради или како то урадити. Истовремено, истина је да сам се надао да ће већина имплементације бити обављена. Нажалост, врло мало се догодило”, рекао је Лајчак.

“Договор две стране постоји и не може се поништити”
Оценио је да је нормализација односа Београда и Приштине веома осетљив процес.

“Мислим да стране нису спремне за то. Не видим да су друштва спремна. Оно што видим је да сваки пут када напредујемо, оба лидера, председника (Србије Александра) Вучића и премијера (привремених приштинских институција) Аљбина Куртија, жестоко критикује опозиција, иако би их у стварности требало похвалити, јер напредак у нормализацији је добра ствар за све грађане”, нагласио је Лајчак.

Истакао је да се напредак у нормализацији односа не може постићи ако постоји криза на терену.

“Морамо да помогнемо да се створи атмосфера која је погодна за нормализацију. За мене је најбољи и можда једини одговор како до тога доћи да регион верује да је замах за проширење ЕУ ту и да је стваран”, нагласио је Лајчак.

Подвукао је да договор две стране постоји и да се не може поништити, а да је сад потребно фокусирати се на примену тог споразума.

Подели на: