Најновије вести

Лајчак наставио разговоре у Приштини

Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак наставио је сусрете са приштинским званичницима у настојању да закаже следећи састанак Александра Вучића и Аљбина Куртија у Биселу.

 

 

Састао се са председником скупштине Гљауком Коњуфцом, са којим је разговарао о напретку дијалога, регионалној сарадњи и европској перспективи Западног Балкана.

Канцеларија за информисање скупштине у свом саопштењу за јавност наводи да је Коњуфца изјавио “да би дијалог требало да резултира узајамним признањем”.

“Коњуфца је поновио став да о уставном поретку, суверенитету, територијалном интегритету и независности Косова не може да се преговара. Никада нећемо прихватити да ти постулати буду предмет разговора са Србијом”, рекао је Коњуфца Лајчаку.

Лајчак се синоћ састао и са Аљбином Куртијем и потпредседником владе Бесником Бисљимијем.

Са Куртијем су разговарали о регионалној сарадњи, али је најважнија ствар била дијалог и тренутно стање дијалога.

Подршку дијалогу Лајчак је данас затражио и од представника опозиционих странака у Приштини, јер је како је казао, постизање коначног споразума у најбољем интересу Косова.

Лајчак од опозиције очекује да ће бити конструктивна и уверен је да су састанци које је имао веома важни и да је задовољан резултатима.

Лајчаков оптимизам међутим не значи ништа јер, како истичу у Приштини, досадашњи ток дијалога не улива много наде да ускоро може да дође до неког новог споразума или договора о спровођењу досадашњих.

Све док не буду окончани локални избори заказани за 17. октобар, дијалог ће стајати у месту.

Лајчак се данас састао и са представницма Српске листе.

Специјални представник ЕУ за дијалог у посети је Приштини до сутра.

Подели на: