Најновије вести

Лајчак: Постигнут договор о деескалацији на северу КиМ; Вучић: РОСУ се повлачи 2.октобра

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак објавио је данас да је постигнут договор о деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије, након два дана интензивних преговора .

 

 

Имамо договор! Након два дана интензивних преговора, споразум о деескалацији и напретку је постигнут”, навео је Лајчак на Твитеру.

Лајчак је захвалио главним преговарачима, Беснику Бисљимију и Петру Петковићу, на спремности да преговарају и да се договоре ради добробити народа.

 Вучић: Српска страна прихватила предлог за деескалацију на КиМ

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да је српска страна у Бриселу прихватила, како је ЕУ саопштила, компромисни предлог за деексалацоију ситуације на северу Косова и Метохије.

“Мислим да смо дошли до неке врсте компромисног решења, којим сам задовољан и смтарам да је важан за нашу страну”, рекао је Вучић на прс конференцији у Нишу, где је претходно са председником ЕК Урсулом фон дер Лајен присуствовао почетку два важна пројекта за Србију.

Вучић је пренео да су се, под тачком 1, обе стране у Бриселу договориле да се РОСУ повуку са Јариња и Брњака, симултано са уклањањем барикада, 2. октобра од 8 сати, и да се РОСУ повуку најкасније до 16 сати тог дана.

Такође, КФОР ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања.

Под тачком два, од 4. октобра од 8 сати успоставља се “стикер”, односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, а о чему се ће се тек водити разговарати у Бриселу.

“То сматрам великим успехом наше стране”, рекао је Вучић.

Такође, као тачка 3 договорена је Радна група коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине, и тражиће трајно решење за таблице, на основу европских стандарда и пракси.

“Први састанак ће бити 21. октобра, а у шест месеци Радна група ће представити своје налазе и коначно решење за највиши ниво дијалогшког формата. То је оно што је постигнуто”, рекао је Вучић.

Подели на: