уторак, 17. маја 2022. | 15:15
Најновије вести

Лајчак: Пријатељска порука Брисела Београду

Извештај Европске комисије је пријатељска порука која треба да помогне влади у Београду, каже председавајући ОЕБС-у и шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак. Истиче да није ОЕБС главни међународни партнер Србије, већ управо Европска унија. Указује и да у дијалгоу Београда и Приштине мора да се поштује договорено, попут формирања Заједнице српских општина.

 

Осим што ове године обележава деценију и по чланства у Европској унији, Словачка председава Организацији за европску безбедност и сарадњу, која се од оснивања 1975. године, безбедношћу бави у најширем смислу речи – од нуклеарног наоружања до људских права. То укључује и рад на терену. Тим поводом у Београду се одржава конференција о реформама у сектору безбедности у Југоисточној Европи.

Интервју Јасминке Симић са Мирославом Лајчаком
Председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак поручује да Србија треба да настави са реформама.

“ОЕБС не претендује да буде главни међународни партнер Србији, јер главни партнер је Европска унија и главни циљ је чланство у ЕУ и ОЕБС то подржава и помаже у важним реформама које се тичу медија, судских процедура, борбе против корупције и криминала. То су питања важна за читав регион и, наравно, регионална сарадња”, рекао је Лајчак.

Технички део конференције обухвата састанке у оквиру радионица са стручњацима из Сектора за безбедносно управљање.

“Циљ је да безбедносни сектор, дакле војска и полиција раде на транспарентан начин и под демократском контролом, у интересу грађана. Словачка предводи иницијативу за подршку тог сектора”, навео је шеф словачке дипломатије.

Министар Лајчак је задовољан резултатима европских избора у Словачкој и великом излазношћу грађана ове земље. Истиче да учествује у неколико пројеката формулисања приоритета за Европску комисију и Европски савет.

“Кључно је да се врати поверење у тај пројекат, који треба да обезбеди мир, безбедност, просперитет и који помаже да се реше питања миграције, борбе против тероризма. За нас у Словачкој важно је да ЕУ потврди наставак политике проширења”, рекао је Лајчак.

Прошле недеље објављен је извештај Европске комисије о напретку Србије ка Европској унији. Лајчак сматра да је Србија добила добар, позитиван извештај, али и који показује где се очекује напредак.

“То је једна пријатељска порука и треба да помогне влади. Треба да се настави дијалог Београда и Приштине који је донео конкретне резултате. Мора да се поштује договорено. Ако је договорено успостављање Заједнице српских општина, онда то мора да се испуни”, закључио је Лајчак.

Подели на: