Најновије вести

Лајчак: Састанак главних преговарача Београда и Приштине почетком септембра

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је да ће се следећи састанак на нивоу главних преговарача одржати почетком септембра. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да ће Београд инсистирати на формирању Заједнице српских општина као суштинског дела Бриселског споразума и пуној имплементацији дела о правосуђу која се односи и на пресуду Ивану Тодосијевићу.

 

Мирослав Лајчак је објавио на свом Твитер налогу да је данас одржао одвојене састанке са шефовима преговарачких тимова Београда и Приштине, Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем.

Тодаy, И хад субстантиве сепарате дисцуссионс wитх Фирст Депутy Приме Министер оф Косово, Бесник Бислими, анд wитх тхе Дирецтор оф тхе Сербиан оффице фор Косово, Петар Петковиц, абоут тхе препаратионс фор тхе неxт Диалогуе меетинг он Чиеф неготиаторс-левел ин еарлy Септембер.

— Мирослав Лајчáк (@МирославЛајцак) Аугуст 26, 2021
“Данас сам имао значајне, одвојене, разговоре са првим замеником косовског премијера Бесником Бисљимијем и са директором српске Канцеларије за Косово Петром Петковићем о припремама за следећи састанак у оквиру дијалога на нивоу главних преговарача почетком септембра”, написао је Лајчак.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је за Тањуг ТВ да очекује да ће разговори Београда и Приштине на техничком нивоу да се наставе у првој половини септембра и да ће српска делегација инсистирати на формирању Заједнице српских општина као суштинског дела Бриселског споразума и пуној имплементацији дела о правосуђу која се односи и на пресуду Ивану Тодосијевићу.

Петковић је нагласио и да наставак разговора на највишем нивоу зависи од успешности ових преговора, а да је српска страна показала да је за дијалог, али да има црвене линије, јер, како је истакао, нико не може да понижава српски народ и гази Бриселски споразум.

Последњи састанак на највишем нивоу између председника Србије Аелександра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија одржан је у Бриселу 19. јула.

Подели на: