Најновије вести

Лајчак: У Београд не долазим са ултиматумом

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак, у ексклузивном интервјуу за Тањуг, поручује да у Београд не долази са “ултиматумом”, да у Београду не би требало да страхују због обновљене сарадње ЕУ и САД на решавању косовског питања и да је убеђен да постоји простор у коме би Београд и Приштина могли да се договоре о међусобним односима.

 

 

Мирослав Лајчак у разговору који је вођен на српском језику, наглашава и да би током посете Приштини и Београду желео да чује одговор на питање када ће бити настављен дијалог у Бриселу.”Није тајна да ЕУ очекује наставак дијалога и да је и за Београд и за Приштину дијалог незаобилазан на ЕУ путу. ЕУ је ту, спремни смо да доведемо два лидера у Брисел и сада је питање када ће то да се деси. На то желим да чујем одговор током посете”, каже Лајчак.

Поводом медијских најава да у Београд долази са тзв. нон-пејпером који садржи неку врсту ултиматума за српске власти, Лајчак каже да су се увек пред његов долазак појављивале “спекулације и велика очекивања”.

“ЕУ не ради по принципу ултиматума. Ми смо ту да помажемо. Циљ дијалога је подршка и Београду и Приштини и приближавање европске будућности за цео регион”, каже Лајчак.

На питање о очекивањима када је реч о ангажману и конструктивности нове власти у Приштини коју ће представљати победник избора Аљбин Курти, специјални представник ЕУ оцењује да Курти добро зна шта се од њега очекује и да не треба драматизовати његове прве изјаве о наставку дијалога.

“Он је изабран да реши нека унутрашња питања Косова као што су корупција, правосуђе и социјална питања, а јако добро зна да међународна заједница, ЕУ и САД очекују наставак дијалога и он је спреман на то”, сматра Лајчак.

“САД и ЕУ су ту да помогну”
На питање Тањуга како види будућу сарадњу са новом администрацијом у Вашингтону око дијалога Београда и Приштине, Лајчак оцењује да није у питању “ново партнерство”, већ повратак “старој сарадњи”, за коју оцењује да има дугу и успешну традицију на Западним Балкану.

“У тесним смо контактима са америчким партнерима, добро се познајемо и делимо исти циљ, а то је европска будућност Западног Балкана. Не мислим да било ко треба да се плаши сарадње ЕУ и САД на дијалогу Београда и Приштине. Нормализација односа Београда и Приштине је предуслов за успешну интеграцију, а САД и ЕУ су ту да помогну”, закључује Лајчак.

На питање како ЕУ, као главни посредник у дијалогу Београда и Приштине, види америчко инсистирање на “међусобном признању”, Лајчак каже је циљ дијалога нормализација односа, а да су Београд и Приштина стране које треба да се договоре “шта је нормализација и шта је нормално”.

“Мислим да није превише тежак одговор на то питање”, сматра Лајчак.

Одговарајући на питање где види простор за постизање компромиса у дијалогу где Приштина инсистира на “међусобном признању”, а Београд поручује да “признања Косова неће бити”, Лајчак каже да “види простор за споразум и нормализацију”.

“Постоји простор за нормализацију односа и постоји простор за постизање споразума који ће да реши сва отворена питања и убрза европске путеве Србије и Косова. Апсолутно сам убеђен у то”, каже Лајчак.

“Циљ да се постигне свеобухватан споразум”
Лајчак понавља да је циљ да се постигне свеобухватан споразум који ће решити сва отворена питања између две стране укључујући “договоре о новим питањима”, али и већ постигнуте договоре који још нису примењени “као што је ЗСО”.

“Гаранти тог свеобухватног споразума биће две стране и ЕУ. Постојаће механизам који ће редовно да контролише испуњавање свих договора из свеобухватног споразума. Споразум није крај евроинтеграционог пута већ крај важне етапе након које ће напредак на европском путу зависи од испуњавања договореног”, најављује Лајчак.

Понавља и то да и даље стоји иза оцене да је могуће да се коначан и свеобухватан договор Београда и Приштине постигне у “року од неколико месеци”, али и наглашава да ЕУ неће бити та која ће да “одлучи када ће то бити” и да је то још једна одлука која директно зависи од спремности и жеље Београда и Приштине.

“Изабран сам да будем на располагању Београду и Приштини 24 сата седам дана у недељи, али позиција ЕУ је јасна – ми нећемо процес ни вештачки да убрзавамо нити вештачки да успоравамо. То није у интересу ЕУ нити у интересу региона”, закључује Лајчак.

Подели на: