Најновије вести

Лајчак: У Бриселу о конкретним корацима за деблокаду примене споразума

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да ће сазвати главне преговараче две стране у уторак у Бриселу да разраде конкретне кораке за деблокаду примене Споразума на путу ка нормализацији односа.

 

 

Мирослав Лајчак је на свом налогу на Фејсбуку подсетио да су он и високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ прошле недеље били домаћини председнику Србије Александру Вучићу и премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију у Бриселу на још једном састанку у оквиру дијалога Београда и Приштине.

“Нажалост, нисмо видели никакав напредак у примени Споразума на путу ка нормализацији. Дискусије су биле изазовне, као и увек. Ипак, наш рад се наставља у уторак када ћу сазвати главне преговараче да разрадимо конкретне кораке за деблокаду имплементације споразума”, навео је Лајчак.

Он је додао да је недељу завршио у Дубровнику, где је учествовао на Дубровник форуму, који окупља политичаре и доносиоце одлука са Западног Балкана и шире.

“Овај догађај је увек добар показатељ где стојимо уочи политичке летње паузе. Ове године фокус је био на глобалним изазовима, изборима и будућим дешавањима, али смо разговарали и о будућности Западног Балкана као дела ЕУ”, навео је Лајчак. Нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача биће одржана сутра у Бриселу, а према речима портпарола ЕУ Петера Стана, приоритет и агенду одређује “највећа хитност почетка примене Споразума о путу ка нормализацији односа” две стране.

Подели на: