Најновије вести

Лајчак завршио посету Приштини, отишао у Скопље

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак завршио је тродневну посету Приштини где је изјавио да од њених званичника у дијалогу са Београдом “нико неће да тражи да преговарају о уставности, територијалном интегритету и унутрашњој функционалности Косова”.

 

Мирослав Лајчак је посету Приштини окончао другим сусретом са председником приштинске владе Аљбином Куртијем у протекла три дана.

Након оба сусрета европски представник је рекао да је централна тема њихових разговора била наставак дијалога и његово стање.

“Важно је да се процес дијалога настави”, рекао је Лајчак кратко медијима пошто је завршио разговор са Куртијем.

Раније данас у Приштини састао се са Вјосом Османи, председницом привремених институција у Приштини, која му је пренела да су у Приштини “одлучни у наставку дијалога, да се заврши међусобним признавањем, без утицаја на уставни поредак и територију Косова”.

Лајчак је према саопштењу из кабинета Вјосе Османи, рекао “да од Косова нико неће да тражи да преговара о уставности, територијалном интегритету и унутрашњој функционалности”.

Ових навода нема у завршном саопштењу Мисије ЕУ о Лајчаковој тродневној посети у Приштини.

“Г. Лајчак је имао садржајне састанке са Аљбином Куртијем и шефом преговарачког тима Бесником Бисљимијем, двојицом главних саговорника из Приштине. Током њихових разговора разматрали су стање досадашњег процеса дијалога и дискутовали су о наредним корацима, што укључује и следећи сусрет на високом нивоу као и састанак шефова преговарачких тимова”, наводи се у саопштењу мисије ЕУ”.

Лајчак је нагласио важну улогу коју имају и парламент и опозиција у пружању подршке влади у дијалогу који води и помаже ЕУ.

“Косово је начинило велики напредак у многим областима и много од овога може директно да се припише дијалогу, али замислите само додатне користи које може да стекне за своје грађане кроз постизање коначног свеобухватног Споразума о нормализацији односа две стране”, истакао је специјални представник ЕУ.

Према објави Аљбина Куртија на његовом твитер налогу, Лајчак посету регион наставља одласком из Приштине у Скопље. У Београд би требало да стигне у понедељак.

Подели на: