Најновије вести

Лајчаков саветник најављује интензивирање дијалога Београда и Приштине

Саветник специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Карло Ђуниперо, сматра да је потребан динамичнији процес дијалога, да је Брисел заинтересован за споразум из Вашингтона, као и да је ЕУ неопходна помоћ САД и цивилног друштва на постизању свеобухватног договора.

 

“ЕУ и специјални представник Мирослав Лајчак сматрају да је потребан интензивнији дијалог и већ наредне недеље очекујемо наставак разговора са новим темама”, рекао је Ђуниперо на скупу “Регионална сарадња – Од ‘мини-Шенгена’ до новог приступног блока” у организацији Европског покрета у Србији и Фондације “Фридрих Еберт”.

Ђуниперо је истакао да је дијалог озбиљан процес, како је рекао, процес а не догађај, да је реч о људима и ономе што се дешава у региону.

“Свесни смо урађеног и онога што треба да урадимо – наш циљ је свеобухватни договор обе стране”, рекао је политички саветник Лајчака и најавио да Брисел отвара нове теме о којима стране желе да разговарају.

Навео је да следи много интензивнији дијалог, много више састанака.

“То је оно што ЕУ ради”, рекао је Ђуниперо и додао да има да се ради доста и озбиљно.

“Брисел не занемарује споразум из Вашингтона”
На питање да се стиче утисак да Брисел игнорише, односно занемарује договор из САД, Ђуниперо каже да то уопште није тачно.

Знамо шта је договорено, али ми радимо на нормализацији, неке тачке су заједничке, рекао је саветник и додао да ЕУ жели сарадњу са САД.

“Желимо да сарађујемо и са САД и радимо на номализацији. То је процес који се наставља, потребна ће нам бити помоћ од САД, партнера и цивилног друштва”, рекао је Ђуниперо.

Подели на: