Најновије вести

Плава боја и ласери изнад кнеза Лазара

Косовска Митровица: Поводом светског Дана превремено рођене деце 17. новембра

 

У Косовској Митровици се обележава Светски дан превремено рођене деце, 17. Новембар. Љубичастом бојом и ласерима, изнад споменика којом је обасјан споменик Кнезу Лазару у центру српског дела, Косовска Митровица се ове године први пут прикључила обележавању Светског дана превремено рођене деце у циљу указивања на глобални проблем због којег сваке године у свету умре милион беба.

Да и Косовска Митровица засија љубичастим сјајем у част превремено рођених беба, помогао је Привремени орган општине Косовска Митровица.

-Инвестирање у превенцију превремених порођаја треба да буде свима нама приоритет и континуирани задатак, јер свака беба заслужује да буде здрава. Желим да ови наши мали дивови порасту у снажне и јаке личности попут Кнеза Лазара, чија статуа сија љубичастим сјајем у центру српског дела К.Митровице, у знак солидарности, – рекла је Смиљана Деспотовић из митровачке општине.

Превремено рођене бебе (прематуруси) су новорођенчад која на свет дођу пре навршене 37 недеље гестацијског или унутарматериног живота, а узроци превременог рађања могу бити различити – наслеђе, генетика, разни хемијски фактори…

З. Влашковић

 

Подели на: