Најновије вести

Лавров: Подржаћемо оно што договоре Београд и Приштина, нећемо дозволити никакве рокове

Став Русије по питању Косова и Метохије се не мења и подржаће одлуку која одговара Србији, поручио је данас у Београду шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

“Данас смо још једном потврдили да ћемо подржати све кораке и инцијативе које ће заиста помоћи Београду и Приштини да постигну узајамно прихватљиво решње на основу Резолуције СБ УН 1244. Нећемо дозволити никакве рокове по питању решавања питања Косова и Метохије”, рекао је Лавров на конференцији за медије, након састанка са српским председником Александром Вучићем.

Он је додао да Русија полази и од тога да ЕУ, која има мандат да буде посредник у дијалогу, не снем да се “изолује” од својих обавеза, и да мора да се бори за реализацију постигнутих споразума, које саботирају косовски Албанци.

Решење, каже, мора да буде потврђено у Савету безбедности УН.

“Решење треба да буде у складу са међународним правом и да га одобри СБ УН. Сматрамо да не сме да се форсира и уклапа у вештачке рокове. Сложићемо се само са оном одлуком која одговара Србији. Ми ћемо одбранити ставове Србије која има велику улогу у одржавању мира и стабилности у региону”, рекао је Лавров.

На питање о могућој “понуди” ЕУ одговорио је да су адреса за то питање српски народ и руководство.

“Став председника Вучића и његове екипе ми знамо, Београд ће се у преговорима руководити искључиво националним интересима своје државе и свог народа”, уверен је Лавров.

Подели на: