Најновије вести

Лавров: Русија пружа пуну подршку Србији по питању КиМ

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да Русија пружа пуну подршку Србији по питању Косова и Метохије и поновио да је резолуција 1244 СБ УН темељни документ и оквир у коме треба да се ради све у вези са КиМ.

 

 

Лавров је након састанка са министром спољних послова Николом Селаковићем рекао да са жаљењем примећује да ЕУ не може да омогући реализацију постигнутих договора, пре свега о стварању Заједнице српских општина.

“Сматрамо да такав став показује немоћ пред приступима Приштине”, рекао је Лавров и позвао Приштину да прихвати одговорност за испуњење оног што је договорено, уз посредство ЕУ.

Гворећи о сарадњи Србије и Русије, Лавров је рекао да ће бити настављена сарадња у свим правцима спољне политике,а да су конкретне правце те политике договорили и усагласили председник Русије Владимир Путин и Србије Александар Вучић.

Како је рекао најчвршћи темељ који омогућује Србији и Русији да сарађују јесу заједничка борба за исте вредности.

“Имамо усаглашене ставове да мора да се поштује међународно право, повеља УН која предвиђа поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета, немешање у унутрашња питања других држава”, рекао је Лавров.

Он је казао да је на састанку са Селаковићем размотрио и питања везана за даље кораке у међународним организацијама укључујућу УН, ОЕБС, Савет Европе.

Министар Лавров је позвао министра Селаковића да посети Русију.

Селаковић: Хвала Русији што брани српске интересе

Министар спољних послова Никола Селаковић захвалио је Русији и руском министру иностраних послова Сергеју Лаврову на принципијелом ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и на томе што у међународној политичкој арена увек дижу глас како би сачували интересе Србије.

Селаковић је на заједничкој конференцији за медије са Лавровим, захвалио Русији и на томе што се у Савету безбедности Уједињених нација редовно подноси извештај о Косову и Метохији, што се поштује Резолуција 1244 и што се чује извештај Унмик-а.
Шеф српске дипломатије истакао је да Русија брани српске интересе и у другим међународним и европским огранизацијама у којима је Србија чланица.

Нагласио је да је руска подршка од великог значаја за заштиту права српског народа на КиМ, имовине СПЦ, али и коришћења српског језика и ћириличног писма.

“У отвореном и садржајном разговору били смо у прилици да разменимо мишљења по питању важних међународних позиција, са којима делимо исто гледиште, као и да потпишемо План консултација између два министарства у предстојећем периоду”, рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да је билатерална сарадња Србије и Русије на високом нивоу и да је велики број области у којима та сарадња постоји и која се развија, додајћи да је посебно “погонско гориво” добила посетом руског председника Владимира Путина прошле године у јануару.

Нагласио је да су односи Србије и Русије пријатељски и истакао да ако је Спомен гробље ослободиоцима Беогрда и сва гробља Црвеноармејаца и бораца симол заједничке борбе против највећег зла – нацизма и фашизма, онда је, истиче Селаковић, Храм Светог Саве симбол данашњег пријатељства и братства, као и путоказ за сарадњу у будућности.

Руском колеги Лаврову, још једном је пожелео добродошлицу у Београд и поручио му је да се у Србији осећа као код своје куће.

“Овде сте увек добродошли”, рекао је Селаковић Лаврову.

Подели на: