Најновије вести

Лавров: Запад гура под тепих злочине почињене током бомбардовања

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров сматра да су западне земље први пут започеле с изменом међународног права када су бомбардовале Југославију 1999. године

 

Сергеј Лавров је у интервјуу за документарац Ен-Ти-Вија под називом “Окрет за 180 степени изнад Атлантика” рекао да западне земље прикривају злочине почињене током бомбардовања. Одговарајући на питање о бомбардовању кинеске амбасаде у Београду, Лавров је рекао да је напад можда био намеран.

“Мислим да је био случајан инцидент, али нисам потпуно сигуран”, рекао је шеф руске дипломатије.

Бомба је погодила Амбасаду Кине у Београду 7. маја 1999. године. Тада су погинула три службеника кинеске амбасаде. НАТО је саопштио да је то била грешка, док су анализе неких других институција показале да је амбасада била мета напада.

“Мислим да је Запад чинио и да ће наставити да чини све што може да то спречи. Што се тиче забрањене муниције, Срби воде истрагу. Када буде окончана, видећемо шта може да се учини да би се осигурало да злочин не прође без казне. Желео бих да поновим, не видим никакву шансу да међународне агенције које укључују Запад и у којима се западни гласови рачунају, на то пристану. Учиниће сваки могући напор да то спрече”, рекао је Лавров.

Руски шеф дипломатије је истакао да је 2010. швајцарски парламентарац Дик Марти објавио извештај “који је садржао застрашујуће информације везане за злочине екстремиста Ослободилачке војске Косова (ОВК), који су отимали људе зарад трговине органима”.

 

НАТО кампања бомбардовања представљала флагрантно кршење међународног хуманитарног права”

 

Лавров је навео да је “Запад морао да натера косовске власти да дају дозволу за установљење специјалног суда за истраживање злочина поменутих у извештају” и да је “амерички држављанин именован за тужиоца тог суда”.

“Међутим, суд је обуставио рад пре неколико година. Од тада, нови тужиоци су именовани двапут, актуелни је Американац, али ниједна оптужница није донета. Сумњам да је било каква јасна истрага у току. Тако ће западне земље наставити да гурају под тепих чињенице које доказују да су они и њихови потчињени умешани у злочине против човечности”, указао је шеф руске дипломатије.

Он је оценио да је “НАТО кампања бомбардовања представљала флагрантно кршење међународног хуманитарног права”.

“Једном приликом је у ваздушним ударима НАТО-а погођен путнички воз који је прелазио мост. А њихов напад на телевизијски центар (РТС) је потпуно неприхватљив”, рекао је Лавров.

Лавров је “намерном провокацијом” назвао масакр у косовском селу Рачак 1999, због којег је НАТО почео да говори о потреби употребе силе у СРЈ.

“То није био разлог, већ вештачко оправдање. Одавно се зна да је то била провокација. За убијене цивиле се испоставило да су били екстремисти такозване ОВК, којима је речено да носе цивилну одећу”, навео је Лавров.

Руски министар је казао да су западне земље први пут започеле с изменом међународног права када су започеле са бомбардовањем Југославије 1999. и подсетио да су се у Савету безбедности Уједињених нација Русија, Кина и несталне чланице Аргентина и Бразил на најактивнији начин супротстављали плановима и захтевима за коришћење силе.

Према Лаврову, “ништа није могло да заустави Американце”.

“Они су то одавно решили и тражили су благослав СБ УН. Али, када је постало јасно да то неће успети, извели су једнострану агресију на суверену државу, кршећи Повељу УН и принципе ОЕБС-а и реметећи целокупни светски поредак који је успостављен након Другог светског рата”, рекао је Лавров.

 

САД највероватније стоје иза платформе коју су косовски Албанци објавили почетком марта, каже шеф руске дипломатије

 

“Пре неког времена, почетком марта Приштина је објавила своју преговарачку платформу, која представља ултиматум и у којој стоји да без икаквих услова мора бити у потпуности призната незавиност Косова, а да Срби немају и не могу имати право да утичу на решење тог питања. У Вашингтону су то ‘прогутали’ “, рекао је Лавров.

Према речима руског министра, европске земље нису за сада изнеле свој став тим поводом, али, без обзира на то, оне тешко да ће моћи да утичу на Косово.

Приштина, како каже Лавров, у потуности игнорише напоре ЕУ за нормализацију ситуације на Косову по питању права српског становништва.

Руска агенција подсећа да је косовски парламент 7. марта већином гласова усвојио закон којим се формулише платформа за преговоре са Београдом.

У документу стоји да се одбацује могућност размене територија са Србијом, тражи да Београд безусловно призна незавиност Косова и предвиђа оснивање кривичног трибунала за злочине Срба над Албанцима.

Лавров је подсетио да су западне земље 2008. године признале једнострано проглашену независност Косова да би оправдале агресију НАТО-а против СР Југославије, иако у то време нису постојали објективни разлози за прекид преговара Београда и Приштине под окриљем УН.

“Нико никога није нападао, а изјаве са Запада о томе да су принуђени да признају једнострано проглашену независност Косова, јер Срби угрожавају Албанце на Косову, једноставно су биле измишљене и без основе”, каже Лавров.

Та оријентација с циљем поткопавања међународних, правних напора настављена је и 2011. године, када су снаге НАТО-а, искривљеним тумачењем Резолуције СБ УН, извршиле агресију на Либију, констатовао је Лавров.

Он каже да су акције западних земаља допринеле бујању тероризма, трговине наркотицима и нелегалних миграција.

“Тада започет низ авантура наставља се и данас. Очигледно је да све више јачају напори да се универзално међународно право замени правилима осмишљеним у складу са интересима искључиво САД и њихових савезника”, закључио је Лавров.

Подели на: