Најновије вести

Лавров: ЗСО је принципијелно питање које омогућава да Срби очувају свој идентитет

ЗСО је принципијелно питање које омогућава да Срби очувају свој национални идентитет, то што Брисел не може Приштину да натера да тај договор и имплементира, само по себи довољно говори, изјавио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у Паризу.

 

 

Сергеј Лавров се, заједно министром одбране Русије Сергејем Шојгуом, састао са француским министрима спољних послова и одбране, Жан-Ив Ле Дријаном и Флоренс Парли у формату 2+2.

Лавров је рекао да у последње време Запад покушава да наметне нелегитимна решења, а пре свега када је реч о именовању новог високог представника у БиХ, што се и догодило пре неколико месеци, пренео је Спутњик.

Према његовим речима, такозвани високи представник је именован уз грубо кршење процедура које су наведене у Дејтонском мировном споразуму и које налажу да је неопходна сагласност сва три конститутивна народа, као и уз грубо кршење процедуре које су неопходне да се та одлука одобри унутар Савета безбедности УН.

“Скренули смо пажњу француским колегама да је то веома ризичан пут које су западне земље изабрале будући да он представља претњу за коегзистенцију Срба, Хрвата и Бошњака у оквирима једне државе”, нагласио је шеф руске дипломатије.

Лавров је рекао да су он и руски министар одбране Сергеј Шојгу такође скренули пажњу француским министрима и на питање Косова и Метохије, где ЕУ, која игра улогу посредника у преговорима Београда и Приштине, није у стању да спроведе одлуке које су се доносиле уз њену подршку, а пре свега је реч о Заједници српских општина (ЗСО).

”То је принципијелно питање које омогућава да Срби у том региону очувају свој национални идентитет. Све похвале што је ЕУ уопште успела да осигура такав договор, међутим, то што Брисел не може Приштину да натера да тај договор и имплементира, само по себи довољно говори”, истакао је Лавров.

 

Подели на: