Најновије вести

Лексикон као допринос енциклопедистичкој култури

У ПРИПРЕМИ ДРУГА КЊИГА ЛЕКСИКОН – СРБИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ У 20. и 21. ВЕКУ

 

Друга књига – биографски лексикон Срби у 20. и 21. веку садржаће преко 400 биографија

Издавачака кућа Обележја плус д.о.о. припрема други део монографије о Србима на Косову и Метохији, овога пута о оним личностима које су обележиле 20. и 21. век. Први део монографије аутора Драгослава С. Ћетковића и Милована Ј. Богавца је обухватио преко 1300 биографија Срба у 19. и 20. веку. Друга књига садржаће преко 400 биографија значајних Срба који су својим радом обележили 20. и 21. век и дали му свој печат и око 100 слика које обележавају поменути период. Да би биографија неке личности била уврштена у лексикон услов је да је њен стваралачки рад дао користан допринос животу народа и развоју друштвене средине, да је дело било пример одбране части и угледа свога народа или друштва у целини или да је некролог или биографија о њој као таквој некада и негде об јављена у периодици или публицистицичком делу. За сваку личност уз име и презиме именовано је и подручје деловања и стварања.
Други део ове значајне монографије, како нам је рекао главни уредник Обележја плус д.о.о., Драгосав Ћетковић, биће објављен под насловом „Срби на Косову и Метохији у 20. и 21. веку“. Концепција је иста као и за прву књигу. А критеријуми за истраживање и прикупљање биографија заслужних Срба са Косова и Метохије су следећи: да су рођени, живели и стварали на Косову и Метохији, да су рођени негде другде, али на Косово и Метохију дошли, живели, радили и стварали до краја живота. Затим да су на Косову и Метохији живели краће или дуже време, али да су радом и делом оставили значајан траг у животу српског народа. На крају је и критеријум да су рођени на Косову и Метохији, а радили и деловали у другим крајевима, али стваралаштвом и делима остајали везани за свој косовско-метохијски завичај, нашу хиљадугодишњу престону и пресвету земљу.
Прва књига „Срби на Косову и Метојији у 19. и 20. веку“ добила је и специјално признање 63. Међународног београдског сајма књига. Њено издање објављено је под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију. Очекује се да ће и друга књига овог великог биографског лексикона доживети успех и велико интересовање читалаца.
Публиковањем ове књиге аутори су уздигли српску енциклопедистичку културу. Лексикони, речници и енциклопедије су лична карта једног народа и огледало једне земље и неопходно је да се има у виду да се лексикографским пословима држава чува. Данас, када је овај део Србије ни на небу ни на земљи, битно је писати о личностима које су обележиле једно време.
 С.Ђукић

Подели на: