Најновије вести

Лидери ЕУ: Охрабрење Србији да настави пут интеграција

Лидери земаља чланица ЕУ потврдили су на састанку у Бриселу закључке о проширењу и процесу приступања и стабилизације које се 18. јуна усвојили европски министри.

 

Закључци су усвојени без дискусије лидера Уније, а односе се како на процес проширења тако и на појединачни напредак шест партнера са Западног Балкана и Турске.

Кроз усвојене закључке Србија се похваљује и храбри да настави свој евроинтеграциони пут, консолидује постигнути напредак у области економских реформи и настави јачање сарадње у региону.

“Србија је наставила да ради на усклађивању свог законодавства са стандардима (ЕУ) у многим областима. Напредак у области владавине права, основних права као и нормализација односа Србије са Косовом остају основа и одредиће темпо приступних преговора”, наводи се у закључцима.

Закључци констатују да је тренутни стаус кво у разговорима Београда и Приштине одржив и позивају на “што бржи наставак дијалога”.

“Свеобухватни правнообавезујући споразум мора да реши сва отворена питања у складу са међународним правом, ЕУ стандардима и да допринесе регионалној стабилности”, наводи се у тексту закључака за Србију.

Србија се позива и да се фокусира на убрзање реформе у области владавине права са посебним фокусом на независност и ефиканост судства, борбу против корупције и прања новца као и обезбедеђивање услова за слободу изражавања и независност медија.

Београд је и овом приликом похваљен због наставка свог ангажовања у регионалним иницијативама и позван да настави досадашње напоре на јачању добросуседских односа, а позитивно је оцењен и даљи напредак Србије у области економских реформи.

Понавља се потреба да Србија током процеса приступања настави усклађивање своје спољне и безбедносне политике, али и визне политике са ЕУ.

Закључци о проширењу понављају посвећеност ЕУ процесу проширења, а од партнера са Западног Балкана се тражи да се више фокусирају на темељне реформе, првенствено оне у области владавине права и на усклађивање својих политика са политикама ЕУ са посебним фокусом на спољне послове.

Подели на: