Најновије вести

Ликовни сусрети – ликовна композиција

КРОЗ БЕОГРАДСКЕ ГАЛЕРИЈЕ

 

Ауторски пројекат, међународна изложба под називом „Ликовни сусрети – ликовна композиција“, ауторки Наташе Будимлије Крстић, Алине Гадомски Тодоровић и Милице Савић, недавно је отворена у београдском спомен-музеју „Кућа краља Петра Првог Ослободиоца“, на којој љубитељи уметности могу да уживају у делима 97 уметника из 9 земаља света (Србија, Куба, Аустрија, Јужна Кореја, Аустралија, Шпанија, Грчка, Мађарска и Бугарска).
Пројекат „Ликовни сусрети – ликовна композиција“ је вишегодишњи, пети пут представљен јавности, у коме је до сада учествовало више од 450 потврђених уметника из земље и света. Поред осталих, на овом петом ликовном сусрету учествују уметници различитих ликовних дисциплина и техника: Велизар Крстић, Станка Тодоровић, Васил Колев, Милица Антонијевић, Ђорђе Аралица, Јасна Опавски, Слободан Радојковић, Дејан Тривунац, Здравко Вучинић, Небојша Савовић Нес…, као и сликари са Косова и Метохије Звонко Павличић и Звонимир Јанцић.
Ауторке пројекта планирају даљи развој ове међународне изложбе, како би још боље повезале домаћу и инострану ликовну сцену.
У исто време у Галерији под сводовима Конака кнегиње Љубице посетиоци су у прилици да погледају изложбу 23. Крајишки ликовни салон. Ову престижну манифестацију је организовало Српско културно друштво „Зора“, Книн – Београд, Удружење Срба из Хрватске и Завичајни клуб „Книнска Крајина“, уз подршку Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.
Како изложба приказује не само радове Крајишника већ и аутора из Србије у којој поменута удружења делују након изгнанства, на Салону је изложено више од стотину уметничких дела која је одабрао Савет Крајишког ликовног салона: Чедо Кесић, Михаило Стошовић, Зоран Чалија, Војислава Тахурџић Белић и Ненад Војичић. На изложби учествују и уметници са Косова и Метохије: сликари Звонко Павличић и Небојша Јоцић, као и скулптор Славиша Михајловић.
На свечаном отварању изложбе жири у саставу Михаило Стошовић, Милојко Будимир и Зоран Чалија доделио је и награде. Награду Салона „Борис Маркош Минго“, што се додељује у знак пијетета према младом уметнику који је страдао у грађанском рату 1991. године, добио је истакнути вајар Милош Шарић, док је Поменик Зоре и Плакету Уметничког братства манастира Крка добила Јелена Медаковић, директорка Музеја Града Београда. Такође, Поменик Зоре, Плакету и Сребрни прстен Уметничког братства манастира Крке постхумно је додељен Николи Церовцу, једном од оснивача СКД „Зора – Книн ‒ Београд”, заслужном за организацију бројних Крајишких ликовних салона и популаризацију културе Крајишких Срба у целини.
Награђени Милош Шарић дипломирао је вајарство на Факултету уметности Универзитета у Приштини – Косовској Митровици, а мастер и докторске студије је потом завршио на Факултету примењених уметности у Београду. Ово је његова седма награда за скулптуру.

С.Ђ.

 

Подели на: