Најновије вести

Линде: Дијалог приоритет за Србију и Косово

Шефица дипломатије Шведске Ан Линде оценила је данас уочи састанка Савета министра ЕУ на коме ће се расправљати о ситуацији на Западном Балкану, да је у питању дебата ”важна за целу Европу”.

“Имамо јединствен и свеобухватан ангажман ЕУ на Западном Балкану, али морамо да разговарамо о испуњењу наших преузетих обавеза према региону”, поручила је Ан Линде.

Она је позвала на отварање приступних преговора са Северном Македонијом и наставак реформског процеса у региону.

Минисар спољних и европских послова Словачке Иван Корчок рекао је да ће за њега најважнија тачка данашњег састанка Савета ЕУ бити дебата о Западном Балкану.

Он напомиње да се до сада ЕУ фокуисирала на Западни Балкан ”кроз процес проширења” што, према његовом мишљењу, ”није довољно”

”Морамо да посветимо стратешку пажњу региону. Проширење јесте један од најважњих трансформативних инструмената ЕУ, али не можемо да заснивамо односе на техничким вежбама у оквиру проширење. Не можемо да дозволимо да изгубимо срца људи на Западном Балкана, који виде своју будућност у ЕУ”, наводи Корчок.

Линде је навела да је нормализација односа између Косова и Србије пут напред за обе стране.

Линде се састала са и комесаром ЕУ за дијалог Косово и Србија Мирославом Лајчаком.

Она је казала да би и Србија и Косово требало дијалог да поставе као приоритет.

„Добра дискусија са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком о дијалогу Београда и Приштине уз помоц́ ЕУ. Нормализација односа Србије и Косова је пут напред“, написала је Линде на Твитеру.

Подели на: