Најновије вести

Линдзи: САД желе свеобухватни споразум Србије и Косова

САД желе свеобухватни споразум Србије и Косова и то ће покушати да постигну на састанку 4. септембра.

 

То је за Глас Америке оценио професор на Лондонској школи економије (ЛСЕ) Џејмс Кер Линдзи, који је истакао да због тога очекује велики притисак на председника Србије Александра Вучића.

Кер Линдзи сматра да је поновни покушај САД да посредују у договору последица предизборне кампање у Америци, али да Србија треба да искористи амерички ангажман, јер европска понуда за Косово можда неће бити иста.

Он сматра да има неколико разлога за организовање састанка у Белој кући који су међусобно повезани, а како је објаснио, Трамп жели да покаже јавности неки велики успех на међународној сцени два и по месеца пред изборе, уз споразум Уједињених Арапских Емирата и Израела, за који је Вашингтон преузео заслуге, што и јесте био дипломатски успех.

Рекао је да му се чини да би САД желеле велики политички договор а не разговоре о економији, што жели Београд. Економски споразум би оставио америчке бираче равнодушним, док би велики политички договор био порука да на Балкану постоји проблем и да је решен под лидерством САД, да је Америка постигла велики споразум који Европа није могла и да је то нешто што је Трампу потребно.

Он је рекао да може да се деси да Трамп прихвати и економски споразум, јер је боље ишта него ништа, али да би Американци волели да се постигне свеобухватни споразум, нешто коначно.

“Американци ће поручити председнику Вучићу да је у најјачој позицији икада, да је сада идеалан тренутак да се постигне свеобухватни споразум са Косовом и да ће му бити захвални ако то уради. И зато мислим да ће бити велики притисак на њега. Он одлази да разговара о економији, али му можда кажу – хајде да потпишемо и тај велики споразум док си овде”, рекао је Кер Линдзи.

По његовим речима, Београд је у снажној позицији, али признање Косова је коначни циљ, и то је реалност и свако ко озбиљно гледа на то зна да нема алтернативе.

“И то је тешка порука. Србија је до сада, искрено речено, играла веома паметно дипломатски, успевала је да спречи пријем Косова у УН. Београд улази у ове преговоре са снажне позиције, али то не значи да може да преокрене ситуацију и постигне договор којим се Косову дозвољава аутономија”, рекао је Кер Линдизи.

По његовом мишљењу, порука и Европљана и Американаца је да је Србија успела да спречи Косово да буде међународно признато, и то је добро за њу, али проблем и даље постоји.

“Сада сте у најбољој могућој позицији да постигнете договор који је добар и за вас…То није популаран потез, али сада је прави тренутак. Алтернатива је да се то одложи за наредних пет година када сте близу чланства у ЕУ и тада ће Србија да бира да ли ће признати Косово или не. Боље је да се договор постигне сада, а да се наредних пет година концентришете на приступање ЕУ. Верујем да ће то бити порука Србији”, рекао је британски професор.

Подели на: