Најновије вести

Линта: Дипломатском офанзивом спречити намере Подгорице

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта упутио је подршку прогласу са суботњег Сабора Српске православне цркве у Подгорици, којим се од владе Црне Горе тражи да повуче спорни Предлог закона о слободи вероисповести.

 

Миодраг Линта је истовремено позвао српско Министарство спољних послова да поведе снажну дипломатску офанзиву и информише све значајне међународне факторе са намерама Владе Црне Горе да отме светиње и црквену имовину Српске православне цркве.

Србија, каже Линта, има националну, уставну и моралну обавезу да брине о Србима у Црној Гори и да конкретно помогне да се поштују њихова национална права, као и да активно помогне СПЦ у одбрани својих светиња и законских права.

“Сваком разумном човеку је апсолутно јасно да је предлог закона о слободи вероисповести суштински усмерен против СПЦ у Црној Гори с циљем отимања храмова и пљачке црквене имовине и предаје непризнатој тзв. Црногорској православној цркви”, нагласио је Линта у писаној изјави.

Сматра да је са овог сабора послата снажна и недвосмислена порука режиму Мила Ђукановића да ће народ заједно са својим архијерејима, свештенством и монаштвом чувати, обнављати и бранити своје светиње ако Влада Црне Горе из даље процедуре не повуче “срамни, антиевропски и антицивилизацијски” Предлог закона.

Подели на: