недеља, 29. јануара 2023. | 23:41
Најновије вести

Литургија, свечана седница и парастос косовским јунацима у Ранилугу на Косову и Метохији

Општина Ранилуг је и ове године обележила Видовдан, који прославља као и свој дан најпре присуством одборника и радника локалне самоуправе пригодној литургији, која је одржана у цркви Светих Архангела у Великом Ропотову. Након тога организована је литија од цркве до бисте кнезу Лазару у центру села, где су парох Великоропотовски Александар Зафировић, парох Ранилушки Срђан Јеренић и парох Косовскокаменички Срђан Миленковић, служили парастос славним косовским јунацима и кнезу Лазару који су у Косовском боју дали своје животе за „ крст частни и слободу златну“.

 

Председник општине Ранилуг, Владица Аритоновић је обраћајући се присутнима након парастоса казао да је велика част живети на Косову и Метохији, али и обавеза.

„ Наша је част живети на овиом светом месту, али и уједно и наша обавеза да чувамо своје домове, да градимо болнице, школе да унапређујемо живот младих и створимо услове да остану и опстану на овим просторима- казао је поредд осталог Аритоновић.

Свечана седница општине Ранилуг протекла је пре свега у знаку захвалности младим људима волентерима из овог краја који су како је налгасио Аритовноић, дали свој велики допринос у борби против ширења пандемије корона вируса и заједно са људима из здравства и дургих сфера јавног живота, учествоали у активностима усмереним против ширеа пандемије Ковид 19. Њима су уручене захвалнце. На свечаној седници захвалница је уручена и представнику мото клуба „Прњавор“ из Прњавора у Републици Српској, Горану Десићу, који је на свом мотору поводом Видовдана специјлано дошао у Ранилуг. Иначе како се чуло на седници поменути мото клуб је у више хуманитарних акција помого бројне породице на територији Косова и Метохије.

На свечаној седници, Владица Аритоновић је одборницима саопштио да су обезбеђена средства за комплетно опремање носовсаграђеног дома проодичне медицине у селу Ранилугу који ће бити отворен крајем августа. Он је такође истакао да ће општина наставити да улаже у свим сегментима у циљу подизања укпних животних услвова становника који овде живе.

У подне 28.јуна предвиђен је одлазак на брдо Прилепац на коме се налазе остаци средњевековног истоименог града где је рођен кнез Лазар. Тамо ће бити служен парастос и изведен пригодан културно уметнички програм.

У Великом Ропотову на платоу испред овдашње омсогодишње школе у вечерњим сатима биће организовано завршно вече у склопу овогодишње фидовднаске манифестације, која је почела 23.јуна , а у оквиру које су одржане бројне културно-уметничке активности.

С.И.

Подели на: