Најновије вести

Литургија у цркви и парастос пред бистом кнезу Лазару у Великом Ропотову

Срби у Косовском Поморављу обележавају Видовдан

 

Срби у Косовском Помоављу почели су данас у јутарњим сатима обележавање Видовдана присуством литургији у цркви Светог архангела Михаила у селу Великом Ропотову на територији општине Ранилуг. Пригодну литургију служили су парох Ропотски јереј Слободан Марковић, парох Стражачки Јереј Бојан Јевтић и парох Каменички протојереј срђан Миленковић. Након литургије организована је литија до бисте цару Лазару која се налази у поменутом селу и пред њом је служен парастос косовским јунацима палим у Косовском боју. Протојереј Миленковић је подсетио на значај и улогу славног српског кнеза Лазара за српство и истакао обавезу Срба да га се сећају и помињу како су то до сада чинили.
Након парастоса организована је свечана седница општине Ранилуг која Видовдан обележава као дан општине. Председник општине Ранилуг Владица Аритоновић подсетио је присутне на све оно што је урађено на плану развоја ове општине у протеклој годину , а посебну завхалност изразио је младим волонтерима који су били укључени у разним обицима помоћи становништву на територији општине у току трајања бробе против пандемије вируса корона. Њима су уручене поселбне захвалнице.
У току дана биће организован и традиционални поход на брдо Прилепац изнад истоименог места рођења цара Лазара, где ће такође бити служен парстос пред спомен плочом посвећеном овом српском јунаку након чега ће се сећи колач и бирати колачари за наредни Видовдан.Ове године због актуелне ситуације везане за пандемију корона виурса обележавању Видовдана нису присуствовали гости , пријатељи општине Ранилуг из Сремске Митровице и Новог Сада, како су то иначе чинили у протеклих 11 година. С.И.

Подели на: