Најновије вести

Љајић: Јаншин предлог позив на нове сукобе и повратак у 90-е

Неформални предлог словеначког премијера Јанеза Јанше да је за кризу на Западном Балкану најбоље решење да се заврши процес дисолуције Југославије, није ништа друго него позив на нове сукобе и враћање у деведесете године, из којих Јанша, изгледа, никада није изашао, оценио је данас председник СДПС Расим Љајић.

 

 

Ово је најбољи пример како национал – популисти олако потежу за решењима, која на првих поглед изгледају једноставно и логично, а у суштини, уместо једног, отварају на десетине нових проблема у региону”, навео је Љајић у писаној изјави за Тањуг.

Према његовим речима, Јанша сматра да се државне границе морају поклапати са етничким, што значи да у једној држави могу живети искључиво припадници једне хомогене етничке групе, а та теорија из 19. века нас је, додаје, и одвела у ратове деведесетих,

“Јанша би поново, са пристојне удаљености, да посматра нове етничке сукобе, или евентуално ”хумано пресељење” становништва из једне у другу државу”, додао је Љајић.

Он сматра да словеначки премијер на овај начин жели да себе прикаже важнијим него што јесте у оквиру ЕУ, али да више од тога забрињава чињеница да је он председник владе земље која је данас чланица ЕУ.

“Ова изјава Јанеза Јанше много више говори о стању у ЕУ, него о самом Јанши, који је иначе целу своју политичку каријеру обележио скандалима и политичким егзибиционизмом”, закључио је Љајић.

Јаншина идеја, према писању медија у БиХ, подразумева промену граница на Западном Балкану, односно стварање “велике Србије” и “велике Албаније” као и “комадање БиХ”.

Подели на: