Најновије вести

Љајић: Не смемо да чекамо да нам роде врате Косово

У Влади постоји апсолутно јединство око тога да замрзнути конфликт на Косову и Метохији није у интересу Србије, да време у овом случају није наш савезник и да Србија треба да игра активну улогу у тражењу одрживог и трајног решења за тај проблем, а не да чека да роде врате Косово у уставно-правни систем Србије, изјавио је министар трговине и телекомуникација Расим Љајић.

 

Он је рекао да неће присуствовати седници скупштине на којој ће председник Србије Александар Вучић изнети извештај о КиМ, јер ће са са колегом из БиХ Мирком Шаровићем у Сарајеву разговарати о штети коју су косовске таксе проузроковале за привреду Србије и БиХ.

“Ми ћемо затражити једноставан одговор од европских институција да ли ЦЕФТА уопште више постоји или је потребно њено редефинисање с другим конституентима”, рекао је Љајић.

Он је додао да, што се седнице Скупштине тиче, цени да је јако важно да све политичке странке искажу своје виђење решења косовског питања.

Љајић је рекао да се Београд од увођења такси Приштине на српску робу понашао крајње уздржано и одговорно и да је водио рачуна да ниједном одлуком не погорша положај Срба на Косову, посебно у енклавама.

“Ми смо свакако претрпели економску штету, али је политичка штета Приштине због увођења такса такође била велика, иако то они неће признати. Косово због такси по први пут губи безрезервну политичку подршку коју је до сада имало. Осим тога, губе и потрошачи на Косову који морају сада да плаћају скупље производе који су заменили српске”, указао је Љајић.

Подели на: