Најновије вести

Мађарска даје Србији највећу подршку на европском путу

Премијер Мађарске Виктор Орбан поручио је да је Мађарска у потпуности привржена европским интеграцијама Србије, јер док Србија не постане део безбедносне структуре и архитектуре ЕУ, није могуће гарантовати безбедност целог континента.

 

Орбан је, у обраћању на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Србије Аном Брнабић, после седнице две владе у Будимпешти, указао да дешвања у Авганистану наслућују велики талас миграција, што Србију и Мађарску може да доведе у тешку ситуацију.

“Много сам размишљао о томе како бих могао сажето да пренесем о чему се разговарало на састанку, и мислим да је најбоље да кажем да су се две земље сагласиле да обнове централну Европу. Тренутно, није довољно само да обновимо централну Европу, него морамо и да је заштитимо, да гарантујемо безбедност централне Европе”, рекао је Орбан.

Указујући на потенцијални проблем великог таласа миграната друмским путем, након дешавања у Авганистану, Орбан је рекао да у обе земље постоје цивилне организације које подржавају миграцију, што је, каже, потпуно у супротности са безбедносним интересима две земље.

Орбан је поручио да је Мађарска у потпуности привржена европским интеграцијама Србије, јер сматра да без Србије као дела безбедносне структуре и архитектурте ЕУ, није могуће гарантовати безбедност целог континента.

“За нас је јасно да мигранти не желе да живе ни у Србији, ни у Мађарској, већ желе у западноевропске земље. То значи да, ако станемо на пут миргацијама, ми бранимо и западноевропске земље, Аустрију, Немачку. То је задатак који нам је историја одредила, не први пут, да одбранимо Европу. Верујем да заједничким снагама, Србија и Мађарска могу то да ураде”, рекао је Орбан.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да Србија од Мађарске има највећу подршку у европским интеграцијама, да је та земља постала трећи највећи економски и трговински партнер Србије и да очекује да ће укупна робна размена у 2021. прећи две милијарде евра.

Брнабићева је захвалила на гостопримству и великој части и нагласила да Србија ни са једном земљом није до сада одржала шест заједничких седница две владе као што је то случај са Мађарском.

Истакла је да је много тога постигнуто од 2014. године када је одржана прва заједничка седница влада две земље, када је председник Владе Србије био Александар Вучић.

Све је то довело, како је рекла, до данашњег потписивања Споразума о стратешком партнерству.

“Постигнут је читав низ заједничких успеха, а пре свега желим да захвалим на политичкој подршци европским интеграцијама”, нагласила је Брнабићева и додала да се Мађарска отворено и искрено залаже за агенду проширења и да Мађарска даје Србији највећу подршку на европском путу”, рекла је Брнабићева и захвалила Орбану на томе.

Додала је да о посебним односима говори и споразум о заједничком коришћењу амбасада и дипломатско-конзуларним представништвима који је раније потписан.

Премијерка Брнабић изјавила је да, уколико дође до новог таласа миграната због ситауције у Авганистану или других разлога, најважније је да постоји заједничка европска политика односно контролисан прилив миграната, као и да се тим људима помаже у њиховим земљама.

Брнабићева је, одговарајући на питање новинара о могућности новог таласа миграната који би ишли преко Србије и Мађарске, рекла да је Србија у специфичном положају, јер није чланица ЕУ, а на транзитном је путу, па мигранти долазе у нашу земљу из земаља ЕУ и иду опет у земље ЕУ.

“Србија још од 2015. говори да по том питању мора да постоји заједничка европска политика. Не можете имати одрживу политику ако се не узима у обзир читав европски континент. Ако имамо нови талас миграната, ми очекујемо такву зјаедничку европску политику”, истакла је премијерка.

Споразум о стратешком партнерству Србије и Мађарске
Премијери Мађарске и Србије, Виктор Орбан и Ана Брнабић, потписали су у Будимпешти Споразум о срдачним односима и стратешком партнерству између две земље.

Ресорни министри потписали су пратеће меморандуме о сарадњи у областима привреде, пољопривреде, дипломатских односа, полиције – вршење мешовитих граничних патрола, европских интеграција – стручне помоћи за приступне преговоре, као и за развој брзих путничких возова од Београда до Будимпеште.

Споразуме су у име Владе Србије потписали, са колегама из Мађарске, министри спољних послова Никола Селаковић, министарка привреде Анђелка Атанацковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар грађевинарства, саобрачаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

У седишту Владе Мађарске претходно су одржани билатерални састанци двоје премијера и чланова двеју влада.

Споразум о срдачним односима и стратешком партнерству између две земље створиће институционалне оквире за даље унапређење односа Србије и Мађарске, као и реализацију заједничких пројеката у многим областима.

Биће потписан и Меморандум о сарадњи између Министарства за иновације и технологију Мађарске и Министарства привреде Србије.

Меморандумом о разумевању биће омогућена садрадња младих пољопривредника две земље, а биће потписан и Меморандум о сарадњи у области дипломатских обука између Министарства спољних послова и трговине Мађарске и Министарства спољних послова Србије.

Вулин и Пинтер потписали Протокол о успостављању мешовитих патрола
Министри унутрашњих послова Србије и Мађарске, Александар Вулин и Шандор Пинтер, потписали су Протокол о спровођењу између Министарства унутрашњих послова Србије и Министарства унутрашњих послова Мађарске о мешовитим патролама дуж заједничке границе.

„Полиција Србије и полиција Мађарске данас су потписале Протокол о успостављању међусобних мешовитих патрола и протокол за њихово спровођење и њихову примену. На тај начин и српско-мађарска граница ће бити сигурнија и безбеднија, али даје нам простор за даљи наставак заштите наших спољних граница. Србија никад неће и не може да постане паркинг за мигранте, па је потребна помоћ свих наших партнера”, изјавио је министар полиције Александар Вулин након потписивања Протокола о мешовитим патролама са Министарством унутрашњих послова Мађарске дуж заједничке границе.

Подели на: