Најновије вести

Мађарска шаље додатних 100 војника у састав Кфора

Мађарска намерава да са додатних 100 војника повећа војно присуство на Косову, тако да ће у саставу Кфора бројати скоро 500 припадника.

 

Повећање броја војника у саставу те међународне војне мисије на Косову недавно је најавио мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Сијарто је, у изјави за мађарске медије на маргинама самита НАТО у Лондону, на којем је обележено 70 година постојања Алијасе, рекао и да ће Мађарска упутити и у Авганистан додатних 80 војника да би се “борили против ширења екстремистичких идеологија и насиља у региону”.

“Мађарска ће и даље подржавати националну безбедност и одбрамбене снаге у Авганистану са пола милиона америчких долара годишње у наредне четири године”, рекао је Сијарто, пренела је мађарска агенција МТИ.

Сијарто је том приликом назвао НАТО најуспешнијом одбрамбеном алијансом на свету и истакао важност њеног очувања, посебно сада када, како је указао, терористи постављају нове изазове усвајајући нове технологије.

Напоменуо је и да је илегална имиграција, посебно на Западном Балкану, поново у порасту.

“То повећава претњу коју представљају терористичке организације”, рекао је Сијарто.

Према његовим речима, таласи неконтролисане илегалне миграције пружа терористичким организацијама прилику да шире екстремистичке идеологије широм света.

Подели на: