понедељак, 28. новембра 2022. | 18:56
Најновије вести

“Мајке Космета против Куртијевог гета”

У Косовској Митровици је данас, 23. новембра, .одржан велики протест српских жена са севера Косова и Метохије. Величанствена протестна шетња кренула је у 15 сати од уласка у град из правца Звечана до Трга “Браћа Милић” код главног ибарског моста.

 

На челу велике протестне колоне носила се велика српска застава, са слоганом „Мајке Космета против Куртијевог гета“.
Протест је у уторак, 22. новембра, најавила бивша одборница Скупштине општине Северна Митровица, Гордана Савић, која је у име свих мајки и грађанки Митровице говорила на конференцији за медије Српске листе и позвала их да се окупе у што већем броју.
На протесту су ношени транспаренти, на којима је писало „Уједињене жене ослободите гето“, „Није хир, хоћу мир“, „Курти нећу да ти плаћам харач“, „Курти децу ти нећу дати“, „Желим сина да спремим за свадбу, Курти доста је сукоба“….

Учеснице протеста су мирно прошетале улицом Краља Петра првог, и тиме покушале да изразе бригу за своју децу услед најновијег одбијања Приштине да учествују у решењу косовске кризе.
– Данас се свуда у свету обележава међународно дана хуманости, а нас ево овде окупљених да кажемо да нам је доста терора и да нећемо више да трпимо Куртијев терор”. Да ли је хумано ,када нашим лекарима прете да ће да их хапсе, само зато што су хтели да спроведу вакцинацију и спрече више оболелих од Ковид 19. Заустављали су нам санитете, хапсили возаче санитета, одузимали санитетски материјал. Да ли је то хумано? Није! народе мој”, рекла је Гордана Савић уз велики аплауз присутних.
И друге припаднице лепшег пола су говориле о терору Приштине и Куртија над Србима због чега Срби немају мир, безбедност ни слободу кретања.
Протест је завршен мирно и без инцидената. Срби на централном Косову и Поморављу организовали су данас такође скупове подршке сународницима се севера, због како се наводи, неправедног и угњетавачког односа приштинских власти.
Мање гропе припадника ЕУЛЕХ полиције, италијанских карабињера пратили су скуп са северне стране главног градског моста на Ибру.
Протест је пратило више од 50 домаћих и страних новинара свих врста медија.

Зоран Влашковић

Подели на: