субота, 16. октобра 2021. | 20:19

Макалистер: За наставак дијалога потребно је укинути таксу

 

Посланик Европског парламента и изасланик за Србију Дејвид Макалистер изјавио је у Приштини да таксе косовске владе на српску и робу из БиХ представљају повреду Цефта споразума, али и кршење ССП-и да би њихово суспендовање отворило пут ка напретку. Дејвид Макалистер је био у вишечланој делегацији Европског парламента која је неколико дана боравила у Београду и Приштини.

На конференцији за медије, завршавајући посету Приштини, Макалистер је на нагласио је да је висока представница ЕУ Федерика Могерини посвећена дијалогу и да то ради у пуној непристрасности, одговарајући на оптужбе упућене Могеринијевој од стране премијера Косова Рамуша Харадинаја.

“Непристрасни смо и желимо обе стране да видимо за преговарачки сто. ЕУ је модератор и не гура ниједан сценарио у проналажењу решења. Ове недеље смо поновили да царинске дажбине на робу из Србије треба укинути и треба наставити разговоре са Србијом”, казао је Макалистер.

“Ове недеље смо понављали, што су многи косовски пријатељи говорили, царинске дажбине треба укинути. Увелико и снажно препоручујемо да се настави дијалог како би се решила сва питања са Србијом и како би се наставио пут приступања Унији, и зато што желимо да дијалог буде успешан”, рекао је Макалистер.

Каже да су они искрени посредници између Србије и Косова и да желе да Србију и Косово врате за сто, јер је неопходно да се постиге споразум.

“Желимо да се препреке уклоне, јер је дошло време да се настави дијалог”, поручио је Макалистер.

Подели на: