Најновије вести

Макарег: Ситуација на КиМ мирна, тензије политичке природе

Командант војне базе Бондстил на Косову и Метохији, Рој Макарег рекао је у разговору са америчким секретаром за војску Марком Еспером да је ситуација на косовској територији мирна, а да тензије долазе са политичког нивоа, наводи “Коха”.

 

Mакарег је напоменуо да су тензије између Београда и Приштине поново подигнуте када су, како је рекао, српске трупе позване да буду у “стању приправности на граници, након што је специјална полиција Косова ухапсила неколико албанских и српских полицијских и царинских службеника оптужених за корупцију”.

Додао је и да је напетост у односима са Русијом порасла након што је на северу КиМ ухапшен, а затим проглашен персоном нон грата руски држављанин који је члан особља Унмика.

Говорећи о окружењу у којем војна мисија функционише, Макарег је приметио да ту постоји “сива зона” и много различитих актера, али да војници раде у безбедним условима упркос политичким превирањима

Оценио је да је током протеклих 20 година и 25 ротација трупа НАТО-а, ситуација “знатно побољшана на тактичком нивоу”.

Сматра да на Косову има још доста посла и да Београд и Приштина треба да постигну политичко решење.

Амерички секретар војске Марк Еспер, који последњих дана борави на Косову, рекао је да је циљ његовог боравка да добије информације директно од војника у, како је приметио, напетој политичкој ситуацији.

Подели на: