Најновије вести

Макрон: Подршка постизању споразума са Приштином

Председник Србије Александар Вучић рекао је, након разговора са председником Француске Емануелом Макроном који је трајао скоро три пута дуже него што је предвиђено, да готово ни са ким није имао тако дуг разговор у четири ока. Вучић је замолио француског председника за помоћ у проналажењу решења за косовско питање и европске интеграције Србије. Макрон поручује да је Србија велика европска нација те да Француска подржава обнову дијалога са Приштином.

 

Имали смо веома дуг разговор, мислим да никада или готово ни са ким нисам имао тако дуг разговор у четири ока као са Макроном и могуће да никада нисам имао тако отворен и искрен разговор”, рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији за медије у Палати “Србија”.

Истакао је да је саслушао Емануела Макрона о свим важним регионалним и европским питањима напомињући да је много научио од француског председника.

“Изнео сам све наше проблеме пре свега по питању решавања косовског чвора, разговарали смо, рекао бих, толико дуго да тешко могу неку тему да пронађем које се нисмо дотакли. Говорио сам истину и залагао се и борио се да нам Француска помогне на европском путу и решавању косвоско-метохијске кризе, рекао колики углед Француска има у региону, а и код грађана Србије”, нагласио је Вучић на конференцији са Макроном.

Председник Србије указао је да је са француским колегом разговарао о ономе што се збивало у Берлину и ономе што се, каже, није догодило у Паризу на обележавању стогодишњице од завршетка Првог светског рата.

“Надам се да ће нам јака Француска помоћи”

Такође, са председником Француске разговарао је о економској сарадњи која је, напомиње, све боља.

“Гледаћемо да гурамо напред све радње и процесе, а то је изградња метроа у Београду, велики пројекат, где смо од почетка радили и радићемо са француским компанијама”, истакао је Вучић. додајући да Србија жели унапређење сарадње са Француском.

Председник је рекао да је Србија заинтересована да купи друге урећаје оптоелектронске природе од Фрауцускел.

“Ми то радимо да бисмо сачували земљу, војно-неутралну. Задовољни смо куповином ракета ‘мистрал’, добићемо 18 јединица и 50 ракета укупно. За нас је то значајно”, истакао је Вучић.

Председник је поновио да је веома срећан што је могао да угости француског председника и да, како каже, “отворено, најотвореније разговара са њим о свим кључним питањима”.

“Говорио сам са много љубави и бриге о Србији у нади да ће нам јака Француска помоћи. Нисам неко ко је сањар и ко мисли да су могуће немогуће ствари, али сам уверен да енергија и политички ентузијазам Макрона могу да унесу много промене на европском континенту и помогну нашим грађанима”, истакао је Вучић.

Макрону је поручио да се видело “да нема проблем коју год тему да отворимо” и да се, каже, трудио да љубазно одговара на свако питање.

“У Србији постоји само једна увреда, а то је ако нам неко каже да нисмо били довољно гостољубиви. Надам се да то нећете рећи”, истакао је Вучић на конференцији у Палати “Србија”.

Макрон: Реформа – па проширење, подршка споразуму са Приштином

Председник Француске поновио је свој став у вези са проширењем Европске уније, напомињући да Унија мора да се реформише како би могла да прими Србију. Како каже, ЕУ не може да функционише овако каква је сад са 28 држава.

“ЕУ данас не функционише добро и мислим да ми прво треба да донесемо неке одлуке како би боље и брже доносили одлуке и ви и ми треба да радимо паралелно и мислим да Европа треба да се реформише паралелно са реформама које спроводи Србија како би била спремна да је прими”, истакао је Макрон.

Када је реч о питању Косова и Метохије, Макрон је рекао да ће Француска бити потпуно спремна да подржи обнову дијалога и постизање споразума између Београда и Приштине.

“Да немамо унилатералне потезе ни са једне стране. Догађаји од последњих неколико месеци нас забрињавају, а одлуке супротно споразумима морају бити укинуте”, додао је француски председник.

Према речима Макрона, неке спољне силе желе да се не нађе споразум.

“Оно што ја знам је да Европа нешто што је комлексно. Србија и Косово су европске државе и то треба да се преведе у Европу а не да национални понос окрене леђа компромису”, рекао је француски председник.

Макрон је рекао да српски председник има способност да брани суверенитет земље али и да гради компромис а то је оно што је, истиче, Европа данас.

“Наша је одговорност да вам дамо неопходну подршку како би се пронашао споразум. Француска и ја ћу се ангажовати да у наредним месецима дође до озбиљног дијалога јер Европа не може да прихвати фаталност конфликта који трају у недоглед и да о њима одлучују силе ван Европе”, нагласио је Макрон.

Најавио је да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

Макрон: Опозиција није на време тражила састанак
Одговарајући на питање новинара француског Монда зашто није пристао да се састане са лидерима опозиције у Србији током посете, Макрон је рекао да је писмо са захтевом за тај састанак стигло касно.

“Јуче је био наш национални празник и они су сви били присутни у нашој амбасади на пријему. Пре писма које је јутрос послато нашем амабасадору никакво писмо није стигло. Јутрос је стигло писмо. Нисам то могао да прихватим пошто је већ био спреман програм и тада сам већ кретао за Београд”.

Макрон је нагласио да свуда разговара са опозицијом где се то тражи, као и да све политичке снаге укључујући и опозицију имају дијалог са француском амбасадом.

“Ја сам се ангажовао и ангажоваћу се, јер верујем у будућност региона, у вашу земљу. Имамо дуговања једни према другима. Ангажоваћу се и зато што верујем у Европу”, рекао је Макрон.

Француска је, понавља, спремна да подржи заједно са Немачком у оквиру европског посредовања, обнову дијалога и то врло захтевног дијалога како би се у наредних неколико месеци нашло конкренто решење.

“Србија је велика европска нација”

Макрон је на конференцији истакао да је Србија велика европска нација, истичући да је заједничка историја два народа дуговечна иако се на то, каже, некада заборављало.

“Желим да укажем на велико пријатељство које треба да нам помогне да превазиђемо све изазове и неспоразуме из прошлости. Да призовемо све оно на чему почива наша несаломива снага и заједничка будућност”, истакао је француски председник.

Говорећи о билатерланим односима, према мишљењу француског председника они треба да добију нови динамизам и споразуми који су данас потписани и последњих месеци то сведоче.

Делегација која је дошла са њим, према речима Макрона, жели да покаже колико је Француска спремна на сарадњу – од правосуђа до софтверских иновација, сарадње у академској области и уметника како би са Србијом градили нову европску будућност.

“На економском плану желимо да развијемо ангажман и ојачамо присуство у привреди. Желим да наставимо ту динамику укључујући и пројекта као што је метро и сви они треба да привуку нове инвестиције”, рекао је Макрон.

Подели на: