понедељак, 28. новембра 2022. | 18:26
Најновије вести

Макрон позива на укидање таксе, а онда и на самит Београда и Приштине

У једном дану нови косовски премијер, Аљбин Курти, примио је два писма са високог међународног нивоа са захтевом да укине таксу коју је његов претходник Рамуш Харадинај увео за робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, чиме би утро пут наставку дијалога Београда и Приштине.

 

Поред писма америчког државног секретара Мајка Помпеа, поруку сличне садржине Куртију је послао и француски председник Емануел Макрон.

Француска амбасадорка на Косову Марин Кристин Бутел послала је Куртију писмо које је написао и потписао француски председник Емануел Макрон, преносе пристински медији писање француских.

У писму Макрон је честитао Куртију на избору за косовског премијера, али је од њега затражио да укине таксу на робу из централне Србије, изразивши спремност да организује самит Београда и Приштине, заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел и високим представником Европске уније Жозепом Борељом.

“Први корак би требало да буде наставак дијалога, за који сам спреман да посредујем, организовањем самита у Паризу, ускоро, са лидерима Косова и Србије, у сарадњи с канцеларком Меркел и високим представником ЕУ Борелом”, написао је Макрон.

“Наставак дијалога подразумева акције обе стране: обуставу стопостотне таксе од стране Косова и обуставу кампање против признавања Косова од стране Србије”, рекао је француски председник у писму упућеном Куртију.

Подели на: