Најновије вести

Макрон се на Калемегдану обратио на српском језику: Француска вас воли као што сте ви волели њу

Француски председник Емануел Макрон обратио се на Калемегдану пред више хиљада грађана, и то на српском језику. Председник Србије рекао је Макрону да је, обраћајући се на српском, купио срца српског народа.

 

“На мене је ред да вам кажем у име своје земље – Француска вас воли као што сте ви волели њу”, поручио је Макрон током обраћања грађанима испред Споменика захвалности Француској на Калемегдану.

Истакао је да Француска зна шта све дугује срчаној и мученичкој Србији из Великог рата, њеним војницима погинулим како бисмо живели у слободи.

“Француска никада неће заборавити жртвовање српског народа, крв српских кћери и синова проливену заједно са нашим сузама мајки и јауцима очева који су непресушну бол проживели”, рекао је Макрон на Калемегдану на српском језику.

Макрон је поздравио председника Србије, градоначелника Београда и захвалио се грађанима који су дошли у великом броју на Калемегдан.

“Хвала вам на изванредном дочеку. Тиме смо, знајте, дубоко дирнути. Показујете тиме да порука исписана на овом споменику још увек живи и сто година касније”, рекао је Макрон.

Макрон је обраћање затим наставио на француском језику, завршивши га показујући руком на своје груди: “Ево, Француска је овде. Србија је исто тако у нашим срцима. Данас и заувек”.

Вучић Макрону: Купили сте срца наших људи

Председник Вучић је после говора француског председника, пред грађанима на Калемегдану, рекао да је у немогућој позицији јер је Макрон успео да придобије срца грађана Србије и Београда.

“Купили сте срца наших људи и придобили њихово поверење јер сте дошли, не да причате пред десет људи својих истомишљеника, већ пред пред народ. Ови дивни људи су отворили своја срца и захвални су вам јер сте овде са њима и они вам то неће заборавити”, истакао је Вучић.

Председник Србије је рекао и да ако нико никад не помогне, председник Макрон је имао стрпљена да сатима саслуша о проблемима који нас тиште.

“И када сте раније чули речи који нису ишле у прилог нашег пријатељства то је зато што није увек ни из Француске долазило оно што смо желели. Јер ми од Француске желимо више, од других не очекујемо ништа”, истакао је Вучић.

Председник Србије је још једном замолио Макрона да убрза унутрашње реформе ЕУ како би Србија могла да јој се прикључи.

“Ви сте овде говорили да вам је Србија у срцу, и ја вас молим да пожурите, и те дубинске реформе у ЕУ завршите што пре, и овај народ ће вам то памтити”, истакао је Вучић.

Подели на: