Најновије вести

Макрон у Београду

Француски председник Емануел Макрон стигао је у дводневну посету Србији. Свечани дочек биће приређен испред Палате “Србија”, а планирано је потписивање више од 20 споразума о сарадњи две државе.

 

20.40 – Макрон и Вучић прошетали су Калемегданом до Амбасаде Француске, која се налази у близини. Први дан посете завршиће се свечаном вечером.

20.35 – Председник Вучић рекао је Макрону да је, обраћајући се на српском, купио срца српског народа.

20.04 – Макрон се грађанима обратио на српском језику и захвалио што су дошли у толиком броју.

19.53 – Уз интонирање химни двојица председника положили су венце на Споменик захвалности Француској на Калемегдану.

19.31 – Вучић и Макрон положили су цвеће на гроб Милунке Савић у Алеји великана. Потомци Милунке Савић поклонили су Макрону грб Србије као симбол савеза и пријатељства између две нације. Изнад грба урезана је на француском језику порука адмирала Гепрата Милунки Савић.

19.23 – Уз песму “Тамо далеко” француски и српски председник положили су венце на Споменик браниоцима Београда у Првом светском рату.

18.30 – Вучић је у обраћању медијима истакао да готово ни са ким није имао тако дуг разговор у четири ока као са Макроном. Француски председник поручује да је Србија велика европска нација и да ће Француска бити потпуно спремна да подржи обнову дијалога Београда и Приштине.

18.11 – Председници Вучић и Макрон се обраћају медијима.

 

18.08 – У присуству Вучића и Макрона размењени су потписани споразуми између две делегације.

18.05 – Завршен састанак двојице председника који је трајао сат и по иако је протоколом било предвиђено да траје пола сата.

16.33 – Почео састанак Вучића и Макрона у Палати “Србија”.

16.17 – Испред Палате “Србија” свечано дочекан Макрон уз почасну паљбу, гарду и интонирање химни две земље.

16.00 – На Инстаграм налогу “Будућност Србије” цитиран је председник Вучић: “Ово је само почетак наше сарадње”.

 

 

15.50 – Дошао сам да окренемо нову страну у билатералним односима, желимо ново партнерство са Србијом, поручио је Макрон, на београдском аеродрому.

15.45 – Вучић пожелео добродошлицу Макрону и захвалио му се на енергији и упорности да врати Француску у регион.

15.42 –Макрон и Вучић открили плочу поводом почетка радова на модернизацији аеродрома “Никола Тесла”.

 

15.40 – Председник Александар Вучић на аеродрому дочекао француског председника. Постављена почасна гарда.

15.30 – Слетео авион са француским председником Еманулеом Макроном у Београд.

 

 

 

Први пут после 18 година, у посети Србији је француски председник.

Емануел Макрон стигао је у дводневну посету Београду, а његов домаћин, српски председник Александар Вучић, каже да је посета потврда добрих односа две државе и добар пут да Србија и Француска достигну више нивое политичке и економске сарадње.

Председник Француске је у 15.30 слетео на београдски аеродром који је уговором о концесији преузела управо француска компанија “Ванси” на 25 година. Поред Макроновог авиона, слетео је и авион са француском делегацијом.

Макрону је приређен традиционални дочек уз погачу и со.

Након тога, уследиће откривање плоче поводом почетка радова на модернизацији аеродрома “Никола Тесла”.

Следе састанци двојице председника и делегација, а потом ће Макрон и Вучић обићи Ново гробље и положити венце на Спомен-костурницу бранилаца Београда из Првог светског рата.

На лични захтев председника Француске, венци ће бити положени и на гроб Милунке Савић, коју су због изузетне храбрости Французи прозвали српска Јованка Орлеанка.

Завршница првог дана посете је на Калемгедану, код Споменика захвалности Француској.

Посета француског председника је за Србију важна са политичког, економског и културног аспекта – две земље би требало да потпишу 22 споразума, пре свега о куповини француске војне опреме и наоружања, до уговора из области транспорта, правосуђа, образовања.

Француски медији пишу да ће главне теме бити – дијалог Београда и Приштине и евроинтеграције.

Посету француског председника обезбеђује до 5.000 српских полицајаца, уз припаднике специјалних јединица безбедносних служби, а Макрона ће чувати и француски специјалци.

Саобраћај ће у поподневним сатима у Београду бити повремено обустављан на ауто-путу, у правцу ка Београду и свим приступним саобраћајницама, као и у Улици кнеза Милоша и у централним градским улицама, саопштио је МУП.

Подели на: