Најновије вести

Мала светиња је место светости и окупљања

ЦРКВА МАЛА ГОСПОЈИНА У СЕЛУ ЈАБУКА У ОПШТИНИ ЗУБИН ПОТОК

 

 

Црква рођења пресвете Богородице „Мала Госпојина“ у селу Јабука у општини Зубин Поток је светиња новијег датума. Саградили су је мештани села на иницијативу и предлог, сада већ покојног, Југослава Југа Бишевца, који је и руководио изградњом мале цркве у Јабуци. У захвалност њему изграђена је и спомен -чесма како и доликује на светим правосавним местима. Ових дана је поводом Свете Тројице било и окупљеног народа који се са свештенством молио за спасење. Црква рођења пресвете Бог ородице „Мала Госпојина“ је саграђена непосредно поред места на коме је била стара црква. Мала светиња је од скоро добила и одговарајући иконостас. Поред мештана Јабуке данас је посећују верници свих околних села а то су Превлак, Дријен, Црепуља и друга насеља.
Јабука је брдско-планинско село на територији катастарске општине Црепуља, које историјски и географски припада Ибарском Колашину. Село је добило назив по јабукама, које овде добро успевају и које највише гаји мештанин Петроније Бишевац на прадедовском имању, којем не да да се запарложи и зарасте у стрњике . Насеље је на североисточним обронцима Мокре Горе. Село је на изворишту Зубодолског потока. У писаним траговима село Јабука се први пут помиње у турском попису из 1455. године, али је тада било скоро сасвим опустело.
Данас у Јабуци има око 20 српских породица. Село није запустело, а одсељени који су га напустили у потрази за бољим животом, често се враћају у завичај и не дају му да их заборави. -Окупљања су најчешћа на дан Мале Госпојине сваког 21. септембра када славимо овај велики црквени и народни празник, рекао нам је мештанин Јабуке, Предраг Вукајловић.
На превоју званом Илиница стоје остаци старе цркве и гробља из касног средњег века. Црква се у народу зове Илиница, мада мештани тврде да није била посвећена Светом Илији. Код рушевина цркве одржавали су се заједнички сабори околних села. Ово је једно од старијих насеља, највероватније из средњег века, о чему сведоче остаци два гробља и рушевина старије цркве.
С.Ђукић

 

Подели на: